image

Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından her yıl farklı bir tema ile Peygamber Efendimizin anlatıldığı Mevlid-i Nebi programları bu sene "cihad önderi" temasıyla gerçekleştiriliyor.

İslam'da cihad ve Peygamber Efendimizin bu konudaki örnekliği ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Peygamber Sevdalıları Marmara Koordinatörü Ercan Vergili, "Peygamber Sevdalıları Vakfı olarak her sene bir tema üzerinde çalışma yapıyoruz. Dünyada yaşanan hadiseler ve Müslüman aleminin ihtiyaç duyduğu meseleler üzerine temamızı belirliyoruz. Daha önceki temamız kurtuluş önderi Hazreti Muhammed (Sallalahu Aleyhi Vesellem) olarak belirlemiştik. Pandemi döneminde insanlığın şifası peygamber hem gönüllerin şifası hem de toplumun şifası şeklimde onu işlemiştik. Bu seneki temamız da Cihad Önderi Hazreti Muhammed." diye konuştu.

Cihad, kötülüklerin ortadan kalkması için verilen her türlü mücadeledir

Allah'u Teâlâ'nın Kur'an-ı Kerim'i insanlığa bir bütün olarak gönderdiğini hatırlatan Vergili, "Allah'u Teâlâ, Kur'an-ı Kerim'i İslam'ın işlenecek bir paçası olarak gönderdi. İşlenmemesi gibi bir durumu kabul etmemektedir. Namazın, zekâtın orucun, haccın yeri İslam'da neyse cihadın yeri de odur. Peygamber Efendimizin, 'İslam 5 temel şey üzerine bina edilmiştir' diye meşhur bir hadisi var. Hadisi şerif ile birlikte orada zikredilen başka hadis şerifler var. Burada temel 8 şey üzerine edildiği ile ilgili rivayetler mevcuttur. Diğerlerine ek olarak iyiliği emredip kötülükten sakınmak ve Allah yolunda cihad etmektir. Cihad kelime anlamı olarak savaş ve mücadeledir. Istılahı manada ise Allah'u Teâlâ'nın ismin yücelmesi fitnenin ortadan kaldırıp yerine adaletin teşhis edilmesi için gereken çaba ve gayretlerin sarf edilmesidir. Bununla birlikte şeytana ve nefse karşı mücadele etmek, cihad kelimesinin manaları arasına girmektedir." şeklinde konuştu.

Dünyanın gözü önünde bir soykırım uygulamaktadır"

Vergili, "İslam dini bir bütündür. Allah'u Teâlâ, sadece bir parçasıyla amel etmememizi kabul etmemiştir. Bu şuna benzer. Bir insanın sadece tek tarafını görüp o şekilde tarif ettiğinizde eksik tarif etmiş olursunuz. Bir araç düşünün, gövdesi var ama motoru yok. Bu araç ne kadar fayda verebilir. İslam da bütün organlarıyla birlikte olduğunda fayda veriyor. Zalimler için caydırıcı ve umut oluyor. Bugün Müslümanlar bu birlikteliğe ihtiyaç duymaktadır. Şu anda Gazze'de bir soykırım yaşanmaktadır. Müslümanlar bütün dünyanın gözü önünde dünyanın gelişmiş sömürgeci devletleri el ele kol kala vermişler ve bütün dünyanın gözü önünde bir soykırım uygulamaktadırlar. Dünyanın en gelişmiş silahlarıyla Gazze'yi vurmaktadırlar. Bu sadece İslam alemine yaptıkları bir muamele değil, sömürmek istedikleri, bir şekilde ele geçirmek istedikleri yerlerde insanların topraklarına el koyma, gençlerini, kadınlarını veyahut yetişkinlerini köleleştirme politikalarını sürekli gütmüşlerdir. İngilizleri, Amerikalıların, israillilerin, Fransızların tarihlene baktığınızda sürekli bu tür hadiselerle karşı karşıya kalırsınız." dedi.

"Kılıç, zalimler için korku mazlumlar için umuttur"

Peygamber Efendimizin güçlü mümini güçsüz müminden üstün gördüğünü vurgulayan Vergili, "İlmen, bedenen, manen daha güçlü olmasını daha hayırlı görmüştür. Bu münasebetle mümin sürekli ceht ve gayret içerisinde olmamalıdır. Peygamber Efendimizin kişiliği üzerine söyleyeceğimiz çok şey var. Çünkü Allah'u Teala peygamber efendimiz alemlere rahmet insanlığa örnek olarak göndermiştir. Peygamber efendimin kendisini tarif ettiği bir hadisi şerifte ben kılıç ve rahmet peygamberiyim diyor. Kimlere karşı kılıç? Zalimlere zorbalara kılıç ki onları zulümlerine caydırıcı olmuştur. Mazlumlara çaresizlere umut ve rahmet oluştur. Bütün Müslümanlar Peygamber Efendimiz örnek alma konusunda mükelleftirler. Bu görev bütün Müslümanlar üzerine farzdır. Allah peygamberi bir sınıfa, bir gruba veya bir bölüme tek göndermemiştir. İslam'ın bütünlüğü burada kendini göstermektedir. Bu bağlamada biz peygamber sevdalıları Vakfı olarak Türkiye'de 'cihad önderi' temasını seçtik. Bu konu ihtiyaç duyduğumuz bir konu." diye konuştu.

İstanbul'da Mevlid-i Nebi" programı 5 Mayıs'ta düzenlenecek

5 Mayıs'ta İstanbul'da düzenlenecek olan Mevlid-i Nebi etkinliği ile ilgili de konuşan Vergili, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Allah izin verirse İstanbul'da da 5 Mayıs'ta programımızı icra edeceğiz. Programımız Yenikapı Miting Alanı'nda yapacağız. Program için hazırlıklarımız yapıyoruz. İstanbul'un tüm ilçelerinde bu çalışmayı yapıyoruz. İmkanlarımız dahilinde her ilçeden etkinlik alanına ücretsiz araç kaldırmayı düşünüyoruz. Yenikapı Miting Alanı'na ulaşımda zor değil. Programa gelmek isteyen kardeşlerimiz bir şekilde alana gelebilirler. İstanbul'da ki tüm peygamber sevdalıları kardeşlerimiz etkinlik alnına bekliyoruz. Güzel bir programım olacak inşallah." (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *