image

Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Saddam Hüseyin tarafından gerçekleştirilen Enfal Katliamının yıldönümünde anma mesajı yayımladı. Kürtçe yayımladığı mesajında renkleri memleketleri farklı olsa da zalimin her yerde zalim olduğunu belirtti.

“Çi Saddam, çi Esad, çi Netenyahu… Ji ku derê bin, di çi rengî de bin navê wan yek e: Zalim!

Stêrkên Halepçe, îro ji çavên Filistîn dibare. #Enfal #Gazze #Halepçe” diye mesaj yayımlayan Serkan Ramanlı Enfal Katliamında hayatını kaybedenlere rahmet diledi.

Serkan Ramanlı’nın mesajının Türkçe çevirisi şu şekilde: Ne Saddam, ne Esad, ne de Netanyahu... Nereden gelirlerse gelsinler, renkleri ne olursa olsun aynı isme sahipler: Zalim! Halepçe'nin gözyaşları bugün Filistin'in gözünden damlıyor. #Enfal #Gazze #Halepçe”

 

Enfal Katliamı Nedir?

Enfal Harekâtı, diğer adıyla Enfal Katliamı, Irak'taki Kürt halkına karşı Saddam Hüseyin rejimi tarafından 1988 ve 1989 yılları arasında yürütülen bir soykırım operasyonudur. Operasyon ismini Kur'an'daki Enfal Suresinden almaktadır.

 

Enfal Katliamı Ne Zaman Başladı?

1986yılında Enfal Operasyonunun planlaması başladı. 1987 yılında Sivil halka yönelik saldırılar ve kimyasal silah kullanımı arttı. 1988 yılında sekiz aşamadan oluşan Enfal Operasyonu resmen başlatıldı. Bir yıl süren katliam 1989 yılında sona erdi.

Enfal Katliamında 182 bin Kürt sivil hayatını kaybetti. 4.500: Köy yerle bir edildi. 1 milyon Kişi yerinden edildi. Halepçe’de Kimyasal silahla katliam gerçekleşti.

 

Enfal Katliamı'nın Etkileri:

Bu vahşi katliam Kürt halkı üzerinde derin yaralar açtı. Bölgede büyük bir insanlık dramı yaşandı. Kürt kimliği ve kültürü yok edilmeye çalışıldı. Bu katliam ne yazık ki Uluslararası toplum tarafından gerektiği şekilde kınanmadı.

 

Anma ve Adalet Arayışı:

Her yıl 14 Nisan, Enfal Katliamı'nı anma günü olarak kabul edilir. Katliamın sorumluları yargı önüne çıkarılmaya çalışılmaktadır. Adalet arayışı devam etmektedir. Enfal Katliamı, insanlık tarihinde unutulmaması gereken kara bir lekedir. MURAT ORHAN

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *