image

LGS hakkında MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, açıklamalarda bulundu. Bülbül, bu yıl LGS başvurularının e-okul üzerinden yapılacağını ve başvuruların ücretsiz olduğunu belirtti.

 

LGS’ye Katılım Zorunlu Değil

Geçen yıla kadar tüm öğrencilerin zorunlu olarak girdiği LGS bu yıl zorunlu değil. Sadece merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleşmek isteyen öğrenciler sınav başvurusu yapacak.

LGS kılavuzun yayımlandığını belirten Kemal Bülbül, kılavuzda önemli detayların bulunduğunu ve Bakanlık tarafından ücretsiz olarak 2 Haziran 2024'te uygulanacağını belirtti.

 

LGS Başvuruları 18-29 Mart Arasında Yapılacak

Liselere Geçiş Sınavının başvuruları 18-29 Mart'ta e-okul üzerinden isteğe bağlı olarak alınacak. Sınava katılım isteğe bağlı olup katılmak isteyen öğrenciler başvurularını elektronik ortam üzerinden yapabilecek. Okul müdürlükleri başvuru işlemleri ile ilgili öğrencilere rehberlik edecek ve sınav başvuruları 1 Nisan 2024 tarihine kadar okul müdürlükleri tarafından onaylanacak.

 

Kemal Bülbül açıklamasında "Bu yıla kadar LGS kapsamında öğrenci başvuruları res'en yani otomatik olarak yapılıyordu. Ancak liselere geçişte okulların yaklaşık yüzde 85'i adrese dayalı yerel yerleştirmeyle yapılıyor. Bu kapsamda, LGS her öğrencinin mutlaka girmesi gereken bir sınav değil. Merkezi sınavla öğrenci alan okullara girmek isteyen öğrencilerimiz, merkezi sınav başvurularını elektronik ortam (https://eokul.meb.gov.tr/) üzerinden yapacak. Başvuru için öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Merkezi sınav başvurusunda bulunacak öğrenciler, başvuru yapmadan önce elektronik ortamdaki bilgilerinin güncel olup olmadığını kayıtlı oldukları okul müdürlüklerinden kontrol ettirecekler. Öğrenci bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlüğü sorumlu olacak."dedi.

 

LGS’de Bu Yıl Herkes Farklı Okullarda Sonava Girecek

Daha önce her öğrenci LGS’ye kendi okulunda giriyordu. Bu yıl yapılan değişiklikle artık herkes kendi okulundan farklı bir okulda sınava girecek.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül açıklamasında

 "Pandemi öncesinde öğrenciler, sınava belirlenen okullarda giriyorlardı. Pandemi sonrası normale dönüş kapsamında bu yıl öğrenciler sınav merkezi olarak belirlediğimiz okullarda sınava girecekler. Her ilçe bir sınav merkezi olacak şekilde planlama yaptık. Dolayısıyla sınav, il ve ilçelerimizdeki belirlenen okullarda yapılacak."dedi.

 

Sınav Giriş Yerleri 24 Mayıs’ta Açıklanacak

Kemal Bülbül LGS giriş yerlerinin 24 Mayıs’ta açıklanacağını mücbir sebeplerden dolayı değişiklik yapmak isteyenlerin 28 Mayıs’a kadar başvuru yapabileceklerini belirtti.

Bülbül açıklamasında"Öğrencilerimizin fotoğraflı sınav giriş belgesi 24 Mayıs'ta e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi'nde ilan edilecek. Bu tarihten itibaren elektronik ortamda okul müdürlüklerince alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek. Sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgileri yer alacak. Öğrenci, sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecek. Nakil, zorunlu ikamet değişikliği, mevsimlik işçi, yurt dışından gelmiş olanlar, tayin nedeniyle yer değişikliği gibi mücbir sebepten başka illerde bulunan öğrencilerin velileri, öğrencinin durumunu anlatan dilekçe ve belgelerle sınava girmek istedikleri il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine 28 Mayıs'a kadar başvuru yapacaklar."dedi.

 

LGS’de Her İki Dönem Konuları Da Sorulacak

Bülbül geçen yıl deprem dolayısıyla sadece ilk dönem konularının sorulduğunu bu yıl ise her iki dönem konularından da soru geleceğini kaynak olarak da milli eğitim okullara dağıttığı ders kitaplarının belirleyici olacağını belirtti. Bülbül açıklamasında"Sınavda içerik, sınav süreleri ve soruların dağılımında değişiklik yok, aynı içerikle sınavı yapacağız. Geçen yıl deprem nedeniyle sadece birinci dönem konularından soru soruldu. Bu yıl 8'inci sınıf sınav tarihine göre işlenen tüm konular sınav kapsamında olacak."dedi.

 

Sınav İki Oturum Toplam 90 Sorudan Oluşacak

LGS’de toplam 90 sorul olacak. Sınav iki oturum şeklinde düzenlenecek. Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük, Din kültürü ve ahlak bilgisi ile Yabancı Dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve cevaplamaları için 75 dakika süre verilecek. İkinci oturumda ise öğrencilere Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve yanıtlamaları için 80 dakika süre verilecek. Sözel ve sayısal bölümlerdeki her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak.

LGS Puanları Nasıl Hesaplanacak?
Liselere geçiş sınavı dört şıklı olduğu için 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Puanlamada okul notları dikkate alınmayacak. LGS puanı tek puan türünden hesaplanacak. Hesaplamada LGS testlerinin katsayıları önemli olacak. Türkçe, matematik ve fen bilimleri testlerinin katsayıları 4, inkılap tarihi, din kültürü ile yabancı dil testinin katsayısı ise 1 olacak.

LGS Sonuçları 28 Haziran’da Açıklanacak
Liselere geçiş sınav giriş belgesi, 24 Mayıs 2024'ten itibaren elektronik ortamdan okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenecek ve onaylandıktan sonra öğrencilere teslim edilecek. Öğrenciler sınava gelirken fotoğraflı onaylı giriş belgeleri ile geçerli kimlik belgelerini yanlarında bulunduracaklar. Sınav sonuçları, 28 Haziran 2024'te www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek.   MURAT ORHAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *