image

UNICEF, 2023 yılının Nisan ortasında bu yana iç savaşların sürdüğü ülkelerdeki bireylerin özgürleşmesi için küçük bir umut ışığının kaldığını duyurdu.

Sosyal medya hesabı X'ten paylaşımda bulunan Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sudan Temsilcisi Mandeep O'Brien, "14 milyon çocuğun insani yardıma ihtiyacı olduğunu, 4 milyon Sudanlının ise serbest bırakıldığını" belirtti.

Sudan'da 11 yaşında yaşanan "vahşi savaş" nedeniyle dünyadaki kişinin açlık ve akut yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğunu aktaran O'Brien, "Sudan'da çocukların özgürlüğünden kurtulmak ve kitlesel canlarının kayıplarının önüne geçebilmek için küçük bir umut ışığı kaldı. Şimdi ateşkes, daha fazla kaynak ve engelsiz erişime ayrılabilir var." tasarruf kullanıldı.

Avusturalya merkezli çocuk koruma kurumu Save the Children da "Sudan'da yaklaşık 230 bin çocuk ile hamile ya da yeni doğum yapmış kadının 'açlıktan ölme riski altında' olduğu uyarısında" bulundu.

Save the Children'ın yerel olarak bulunduğunu belirten Arif Noor, "Sudan'ın dünyanın en kötü gıda krizlerinden birine" sürüklendiğini söyledi.

Sivil topluma göre 2,9 milyon fazla çocuk yetersiz besleniyor ve 5 yaşında 729 bin çocuk da açıklığın en ciddi şekli olan akut yetersiz beslenmeden etkileniyor.

Sivillerin bombalanması, altyapının ayrılması, yağma, zorla yerinden edilme ve köylerin yakılması 48 milyon Sudanlıyı günlük uygulamalar haline getirdi.

BM'ye göre 14 milyonu çocuk olmak üzere Sudanlıların yarısından fazlası hayatta kalmak için insani yardıma ihtiyaç duyarken, açlık krizi daha da kötüleşmeye devam ediyor.
(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *