image


Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden azad olmaya vesle olan mübarek Ramazan ayı, bu akşam kılınan ilk teravih namazı ve kalkılacak ilk sahurla birlikte başlayacak.

Deprem bölgesi Malatya'da Ramazan ayının ilk teravih namazında 7'den 70'de halk camilere ve konteyner kentlerdeki mescitlere akın ederek namazlarını eda ettiler.

İl Müftüsü Şahin Yıldırım, Kernek Karagözlüler Camii'nde namaz öncesi Ramazan ayının önemi hakkında cemaate verdiği vaazın ardından kıldırdığı yatsı namazından sonra Ramazan'ın ilk teravih namazını kıldırdı.

Teravih namazının ardından İLKHA muhabirine konuşan Müftü Şahin Yıldırım, Gazze'de yaşanan soykırım nedeniyle Mübarek Ramazan ayına buruk girildiğini belirterek, Filistin'de, Gazze'de, Doğu Türkistan'da dini mübin-i İslam için mücadele eden, onu yaşamaya çalışan Müslümanların aç aç oruç tutacaklarına dikkat çekerek, insanlık vicdanının harekete geçmesi ve Müslümanlarında Müslümanca bir duruş sergilemesi gerektiğini söyledi.

Müftü Yıldırım, "Yüce Mevla'mız Kur'an-ı Kerim'inde, Ramazan ayının Kur'an ayı olduğunu, oruç ayı olduğunu bizlere buyurmakta. Şükür, Ramazan'a eriştik. Türkiye'de, Malatya ilimizde ve bütün İslam coğrafyasında, gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimizin Ramazan'ı mübarek olsun" dileğinde bulundu.

"Bu yılki Ramazan teması, Ramazan ve ahiret bilinci"

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın her yıl bir konu çerçevesinde işlemiş olduğu bu yılki Ramazan temasının, Ramazan ve ahiret bilinci olduğunu kaydeden Yıldırım, "Bizler bu yılı ahiret bilinci içerisinde hesabını vereceğimiz dünya hayatımızı düşünerek bugün içerisinde ramazanımızı idrak etmeyi kardeşlerimize tavsiye edeceğiz inşallah" dedi.

"Ramazan ilk teravihinde camilerimiz doldu, taştı"

Bu akşam mübarek Ramazan'ın ilk teravih namazını kıldıklarını belirten Yıldırım, "İnşallah bu gece Ramazan'ın ilk sahurunu da yiyerek oruca niyet etmiş olacağız ve orucu tutmuş olacağız. Ramazan ilk teravihinde camilerimiz doldu, taştı. Halkımızdan, bunu Ramazan'ın sonuna kadar devam ettirmelerini tavsiye ediyoruz. Cemaatimiz camilerimizin süsleridir. Bu nedenle camilerimizi cemaatsiz bırakmama duasıyla yüce Mevla'mıza niyaz ederken cemaatimizi de camilerimize, mescitlerimize bekliyoruz inşallah. Vaaz ve nasihatlerde de Ramazan'ın nasıl idrak edilmesi gerektiği hususun bizler kardeşlerimizle paylaştık" ifadelerini kullandı.

"Ramazan ayı Kur'an ayıdır"

Yıldırım, "Peygamberimiz şu sünnetini hatırlatmak yerinde olacaktır diye düşünüyorum. Ramazan ayı geldiği zaman cennetin kapıları açılır. Cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır. Ramazan ayı başı rahmet, o mağfiret sonu cehennemden azad olan bir aydır. Yüce Mevla'mızın kullarına çokça iltifat ettiği ve bu ayı bir arınma ayı olarak bizlere ikram ettiği bir aydır. Bu ayı bizler nasıl değerlendirmemiz gerekir. Ramazan ayının yüce Mevla'mızın Kur'an-ı Kerim'inde başta okumuş olduğum ayeti kerimede olduğu gibi Ramazan ayı Kur'an ayıdır. Kur'an okuyarak okunan Kur'an'ı dinleyerek okunan Kur'an'ın manasını okuyarak ve aynı zamanda oruç tutarak oruç tuttuğumuzda yine sevgili peygamberimizin tavsiyesinde yer aldığı gibi oruçlunun ruhuna uygun şekilde tutarak yalan söylememek, kötü davranışlardan uzaklaşmak ve başka kardeşimize kötü söz söylememek suretiyle oruçlarımızı idrak etmemiz gerekir" tavsiyelerinde bulundu.

"Ramazan'ı buruk geçiren ve hatta bazen yiyecek bir şey bulamadığı halde aç aç oruç tutan kardeşlerimizi unutmamamız gerekir"

Gazze'deki yapılan soykırım nedeniyle bu sene Ramazan'a buruk geçildiğini kaydeden Yıldırım, "Bu yıl Ramazan'ı buruk geçiren ve hatta bazen yiyecek bir şey bulamadığı halde aç aç oruç tutacak kardeşlerimizi unutmamamız gerekir. Filistin'de, Gazze'de, Doğu Türkistan'da dini mübin-i İslam için mücadele eden, onu yaşamaya çalışan kardeşlerimiz var. Onlara dua ve niyazlarımızla yardım ve desteklerimizle yardımcı olmamız gerekir. İnşallah Rabb'im onları da bu Ramazan'ın feyzi, bereketi sayesinde bu sıkıntılarından kurtarır inşallah. Rabbim düşmanlarını perişan etmek suretiyle Muzaffer kılar inşallah diyoruz" dedi.

"İnsanlık vicdanının harekete geçmesi gerekir ve biz Müslümanlarında Müslümanca bir duruş sergilemesi gerekir"

Gazze'de yaşananlar için artık insanlık vicdanının harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, "Bizlerin doğru bir duruş sergilememiz, yerinde bir sergilememiz gerekmekte. Müslümanca duruş sergilememiz gerekmektedir. Bizler Müslümanlar olarak duruşumuzu ortaya koyarak aynı zamanda onlara elimizdeki imkan neyse mücadelelerinde yardımcı olmak ve böyle bir acıklı tabloyu yaşamamak için gayret sarf etmemiz gerekmektedir. Kardeşliğimizin gereğini yerine getirmek için duruşumuzu ortaya koymamız gerekmektedir." dedi. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *