image

Hac ve umreden sorumlu İl Müftü Yardımcısı Abdülhamit Turgut, umre ile ilgili konuştu. Turgut, umrenin insanın hayatında bir dönüşüme sebep olması gerektiğine dikkat çekerek umreye giden Müslümanın ümmet bilinci ve İslam kardeşliğini kazandığına dikkat çekti. 

Umreye giden insanın Mekke’den Medine’ye gidecek ziyaret edeceğini belirterek bu vesileyle hicreti anması gerektiğini söyledi.

"Umre ziyaret anlamına gelir"

Turgut, "Umre sezonu, hac sezondan hemen sonra başlıyor. Şu an umre kayıtları Ramazan umresi ve Şevval umresi şeklinde kayıtları alıyoruz. Umre herhangi bir zamana bağlı kalmaksızın ihrama girip 7 şaft Kabe’yi tavaf edip Safa ve Merve arasında say yapıp tıraş olmaktan ibarettir. Umrenin hacdan farkı şu; umrede Arafat, Müzdelife, şeytan taşlama gibi meşair dediğimiz farzlar yoktur. Umre ziyaret anlamına gelir. Oraya giden kişi o mübarek yerleri ziyaret etmiş olur." dedi.

"İslam dininin kökleşmesi için ne kadar çaba ve eziyet çekildiğini umreci kardeşimiz yâd eder"

Tevhidin sembolü olan Kâbe'ye giden insanın İslam ümmetini, ümmet bilincini, kardeşlik bilinci hasletlerini alacağını dile getiren Turgut, şöyle devam etti:

"Umre bir insanın hayatında bir dönüşüme sebep olması lazım. Tevhidin sembolü olan Kâbe'ye giden insan o İslam ümmetini, ümmet bilincini, kardeşlik bilincini umreye giden kardeşimiz bu hasletleri alır. Bütün Müslümanların siyahı beyazı, farklı renkler, farklı dillerden gelen, İslam aleminin değişik yerlerinden gelen bütün Müslümanların aynı kıbleye Kâbe'ye döndüğünü; dolayısıyla umreye giden bir Müslüman kardeşimiz o ümmet bilinci ve İslam kardeşliğini ne yapar kazanmış olur. Aynı şekilde mesela Medine’ye giden bir umreci kardeşimiz Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem'in sünnet ve örnekliğini alması lazım. Umreye gitmeden önce eğer eksiklikleri varsa sünnet konusunda, Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem'in örnekliği konusunda eksiklikleri varsa memleketine döndüğünde bunları tamamlamaya çalışır. Aynı şekilde ihram giyerek hac olsun umre olsun aslında ölmeden önce bir ölüm provasıdır. Nasıl ki kefen giyilir insan öldüğünde iki bez parçasından başka hiçbir şey giyemeyecekse aynı şekilde insan daha hayatta iken umreye, hacca giden kardeşlerimiz bir ölüm provasını yapıyor. Yani 'öldüm tekrar hayata döndüm' bu bilinçle hayatını devam ettirmesi lazım. Aynı şekilde umreye giden kardeşimiz mesela Mekke’den Medine’ye gidecek ziyaret için oraya gidecek dolayısıyla hicreti anması lazım. Müslümanların Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellemin İslam için bu güzel pak din için ne kadar eziyet çektiğini; şu an klimalı lüks otobüslerle 7-8 saat içerisinde vardığımız Medine’ye Allah Resulü sallallahu aleyhi sellem deve üzeri ve yaya yürüyerek bu yolu geçmiştir. İslam büyüklerinin Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi sellem ve sahabenin İslam dininin yayılması için İslam dininin kökleşmesi için ne kadar çaba ve eziyet çektiğini umreci kardeşimiz bunların hepsini bu hatıraları yâd eder."

"Umre veyahut hacı bir eğitim olarak görüyoruz"

Umre turları ve umre öncesi seminerler hakkında bilgi veren Turgut, "Umre için farklı farklı turlar vardır. 7 günlük, 14 günlük, 24 günlük vardır. Bundan sonra Ramazan umresi ve Şevval umresi var. İnternet üzeri kendileri de başvurabiliyorlar, ilçe müftülükleri ve il müftülüklerine gelip müracaatlarını yapabiliyorlar. Umreciler olsun hacılarımız olsun umre veyahut hacı bir eğitim olarak görüyoruz. Bir hac olsun umre olsun o giden kardeşimiz de bir dönüşüme sebep olmasını istiyoruz. Biz de umreye gitmek isteyen veyahut umreye kaydolup giden kardeşlerimize Şanlıurfa İl Müftülüğü olarak onlara bir eğitim veriyoruz, biz seminer veriyoruz. Bu seminerler çok önemlidir çünkü seminere gelmeyen kardeşlerimiz veyahut bu semineri almayan kardeşlerimiz ile bu seminere katılıp giden kardeşlerimiz tamamen birbirlerinden farklı oluyorlar.  Eğitim almış birisinin Umreye gitmesi hacca gitmesi tabii bu farz olan ibadetleri bilinçli ve şuurlu bir şekilde yapar. Onun için bu eğitimleri önemsiyoruz. Hac olsun umreye giden kardeşlerimiz olsun herhangi bir yerde ilçe müftülükleri de bunu yapıyor, il müftülükleri de yapıyor; mutlaka bu umre seminerlerine katılmalarını talep ediyoruz." diye konuştu.

"Hac sezonu bittikten sonra tekrar umre sezonu başlıyor"

Umre fiyatları hakkında bilgi veren Turgut, "Umre fiyatları turlara göre değişiyor. 7 günlük 7 bin riyalden başlıyor. 11 günlük olanlar 5100 riyalden başlıyor, 15 günlük olanlar 5490 riyalden başlıyor. Bunlar iki kişilik odaysa biraz daha farklı oluyor, üç kişilik odaysa biraz daha farklı, dört kişilik oda ise biraz daha farklıdır. 24 günlük olanlar 6300 riyalden başlıyor. Ramazan umresi de 16 günlük var, 13 günlük var. Ramazan’ın tamamını orada geçirmek isteyenler için 30 günlük turlarımız var, bunlar da 7500 riyalden başlıyor. Ramazan’dan sonra Şevval umresi dediğimiz 14 günlük yine bir turumuz var. Daha sonra hac sezonu başladığı için umre turları bitiyor. Hac sezonu bittikten sonra, Allah‘ın izniyle hacılarımız selametle hacılarını yapıp Türkiye’ye döndükleri gibi tekrar umre sezonu başlamış olacaktır." şeklinde konuştu.

Turgut son olarak şunları söyledi:

"Şanlıurfa’da bu sene özellikle bu sene rekor kırdık diyebiliriz, yani şu ana kadar Şanlıurfa'dan Diyanet İşleri Başkanlığı vasıtasıyla umreye giden kardeşlerimizin sayısı 618 oldu. Umre sezonu Şevval ayı itibarıyla belki bini de bulabilir. Bu sene Urfa örnekliğinde söylüyorum; aşırı bir talep var elhamdülillah. Bu ibadete aşık, bu ibadeti yerine getirmek isteyen kardeşlerimizin büyük bir rağbeti var." (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *