image

Hüda Par Batman Milletvekili Serkan Ramanlı Youtube canlı yayında verdiği demeçte Kürt sorununa bir kez daha değinerek, “Savaş yanlısı olmayanların da Kürtçe’ye sahip çıktığı görülse önyargılar kırılır.” dedi.

Kürtçe’ye her kesimin sahip çıkması gerektiğini belirten Ramanlı, “Türk halkındaki Kürtçe’ye karşı var olan önyargının Kürtçe konuşanların Anadolu’da savaşla, silahla, öldürmeyle özdeşleştirilmesinden kaynaklanıyor. Eğer ki savaş, ayrıştırma yanlısı olmayanların da Kürtçe’ye sahip çıktığını görseler o zaman bu önyargılarının boşa olduğunu anlayacaklar ve anadile sahip çıkmanın aslında savaşa, bölünmeye, ayrışmaya yol açmadığını anlayacaklar.” dedi.

Ramanlı açıklamasını şöyle sürdürdü; “Herkes nasıl ki renkleri farklıdır dilleri farklıdır. Nasıl ki Türk vatandaşlarımız Türkçe konuştuğu zaman şaşırmıyoruz niyetleri nedir, ne yapmaya çalışıyor diye düşünmüyoruz. Veya bir İngiliz İngilizce konuştuğu zaman neden İngilizce konuşuyor demiyoruz. Fakat neden sizin ben gibi bir vatandaşınız Kuzey şehirlerine veya İstanbul taraflarına gittiğinde kendi diliyle konuştuğunda neden ona terörist gözüyle bakılıyor bunun hakkında da konuşmalıyız. Niye diyorum, bu 40 yıldır silah, ölüm savaş bu yüzden gerçekleşiyor. 40 binden fazla kişi hayatını kaybetti, öldürüldü. Bu yara daha da kanıyor.”

O zaman anlayacaklar ki dile sahip çıkmak ayrışmaya, kavgaya, savaşa, silaha sebep olmadığının altını çizen raamanlı; “Ben Kürdüm, Kürtlük davasını güdüyorum diyenler Anadolu tarafında savaşla dövüşle öldürmeyle tanınıyorsa bundan dolayı bu kişilerin pek ehemmiyetleri kalmıyor.  Şimdi ne yapmamız lazım. Bu dava silahla çözülebilecek bir dava değildir. Bu dava öldürmekle, ayrıştırmakla başarılı olacağımız bir dava değil.  Biz meşru yollarla, siyaset yoluyla, sivil bir yolla bu davamızı sürdüreceğiz. Yavaş yavaş olur. Ben inanıyorum ki bu yıllarda bu konuda başarılı olamasak da bu güveni Anadolu halkında yeşertsek, geliştirsek yavaş yavaş bu ortadan kalkacaktır. Onlar görecektir ki şavaş dövüş yanlısı olmayanlar da dillerine sahip çıkıyorlar. O zaman anlayacaklar ki dile sahip çıkmak ayrışmaya kavgaya, savaşa, silaha sebep olmuyor.” dedi.

MUHARREM KAYIK



0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *