image


Teknoloji bağımlılığı; bilgisayar, telefon, akıllı cihazlar, tabletler, oyun konsolları ve benzeri dijital aygıtların aşırı ve kontrolsüz kullanılması sebebiyle ortaya çıkan bir bağımlılık türü olarak adlandırılıyor.

Kişinin teknolojiyi kontrolsüz, ölçüsüz ve sınırsız kullanması çok ciddi zararlara sebep olabiliyor.

Teknoloji bağımlılığı da madde bağımlılığı gibi ruha ve bedene zarar verebilecek bir hastalığa dönüşebiliyor.

Özellikle çocukların ekran başında geçirdikleri sürenin bağımlılığa dönüşmesi, aile ve sosyal hayatında sorunlar yaşamasına neden olabiliyor.

Uzmanlar, çağın büyük bir sorunu olan, çocukları ve gençleri tehdit eden teknoloji bağımlılığının önüne geçmek için ebeveynlere büyük görevlerin düştüğünü belirtiyor.

Psikolog Elif Ayoğlu, konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

"Özellikle 3 yaşından önceki çocuklarda ekran kullanımını önermiyoruz, bu durumun zararları bilimsel olarak kanıtlanmıştır"

Akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazların sıklıkla kullanılması durumunu bağımlılık olarak niteleyen Ayoğlu, "Çocukların genellikle kendilerini denetleyebilme ve kontrol edebilme becerileri olmadığı için teknolojiyi bağımlılık haline getirme olasılıkları çok yüksektir. Özellikle 3 yaşından önceki çocuklarda ekran kullanımını önermiyoruz. Bu durumun zararları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu zararlardan birkaçına değinmek istiyorum: İlk önce çocuğun yaratıcılığına ket vuruyoruz. Çocuğun ortak dikkat süresi çok kısalıyor, iletişim kurma becerilerini engelliyor böylelikle çocuğun hayal dünyası kısıtlanıyor. Bu konuda kesin ve net yaklaşılmalı, istikrarlı olunmalıdır." dedi. İLKHA

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *