image

Çevre dostu sokağın lansmanında konuşan Canalp, “Çevre dostu sokak projeleri ile vatandaşların kalplerine çevre dostluğu işlemiş olacağız” dedi.

Açıklamanın başında Canalp, “Bütün hedefimiz refah içeresinde yaşayan bir Batman inşa etmektir. Zenginliğin, refahı sağlarken aynı zamanda da çevresel duyarlılığı en ön planda tutan çalışmalara ağırlık vereceğiz. Bizim önceliğimiz sadece refahı sağlamak değil, refahı sağlarken aynı zamanda çevresel duyarlılığımda en ön planda tutacak iş ve işlemleri beraberce yapmak ve yapabilmektir.” diye konuştu.

“Refah, zenginlik olmadan gelişmişlik olmaz”

Canalp, “Bugün gelişmiş ülkelere, gelişmişlik standartlarına baktığımız zaman bir defa milli gelir, kişi başına düşen gelir en önemli kriterlerden bir tanesidir. Yani refah, zenginlik olmadan gelişmişlik olmaz. Ama gelişmişlik sadece gelirle, kaynakla, parayla da ölçülen bir değer değildir. Gelişmişlik demek aynı zamanda paranın yanı sıra, paranın yanı sıra başka şeylerde gerekli. İşte bunlardan bir tanesi iyi bir eğitilmiş toplumumunuz olması lazım. Eğer iyi eğitilmiş bir toplumumunuz yoksa gelişmiş sayılmazsınız. İki üretken bir ekonominiz olması lazım. Yani zengin olsanız bile üretken bir ekonominiz yoksa gene gelişmiş sayılmazsınız. Bugün dünya da pek çok zengin ülke var ama bu ülkeler gelişmiş ülke sayılmıyor. Para çok ama gelişmiş ülke değil. Niye? Üretken bir ekonomisi yok. Eğitilmiş toplumdan bahsetmek çok zor.” diye konuştu.

 “Yeni çalışmalarımız var ve yapmaya devamda edeceğiz”

 Projelerinin her gün arttırmaya çalışacaklarını belirten Canalp, “Dolayısıyla son nesil gelişmişlik kriterlerinden sonuncusu da nedir derseniz Çevre. İnsanın bir şekilde yaşamış olduğu doğa ile kendi arasındaki uyumu yeniden tanımlamış olması ve yaşamış olduğu şehirleri, yaşam ortamlarını çevre ile uyumlu alanlar haline getirmiş olmasıdır. Bu çerçeve içeresinde Batman’da yapmış olduğumuz çalışma var, devam eden pek çok çalışmamız var ve yapmış olduğumuz yeni planlama alanları var.” şeklinde konuştu.

 “Hava Kirliliğinin önüne geçeceğiz”

 Canalp, “Bir başka örneğimiz bizim yapmamız gereken şehrin yaşam alanını iyileştirmek. Batman’da hepimiz şikayetçi olduğumuz hava kirliliği var. Bu hava kirliliğinin gitmesi lazım. İnsanların akciğerleri sünger değil ki havayı temizlesin. Bizim havayı doğal ortamdaki kirliliği bitirmemiz lazım. Batman’ın yakınında bulunmuş olan kum ocaklarımız, beton santrallerimiz, Bims üretim, Priket üretim tesislerimiz buradaki partiküllere hava kirliliği içeresinde çok yüksek oranına sahip. Dolayısıyla bunları kentin uzağına taşımamız lazım. kentin uzağına taşıyabilelim ki kentin içerisindeki hava kirliliği kaynaklarından bir taneside kentten uzaklaşsın.” dedi.

 “İmalathaneleri kentin dışına çıkaracağız”

 İmalathanelerin kentin dışına çıkarılarak çevresel sorunları azaltacaklarını ifade eden Canalp, “Bir başkası hava kirliliği ile ilgili bir sıkıntıdan bir tanesi, Batman’da uygun imalat alanlarımız bulunmadığı için bizler bu imalatları kentin içeresinde hem de binaların zemin katında ve bodrum katında yapıyoruz. İnsanların yaşam alanlarında imalathaneler yaptığınız zaman ebetteki bunlarında çevresel olaraktan, kamusal alanlardaki risklerde kendiliğinden ortaya çıkıyor. Yapmamız gerek işlerden bira tanesi de nedir? Bu şekilde ki küçük imalathaneleri, bakın bunlar OSB değil bunlar küçük imalathaneler. Bu küçük imalathaneleri şehrin dışına çıkarmamız lazım. Binaların bodrum, zemin katından bunları alıp uygun alanlarda ve organize şeklinde, küçük sanayi sitesi şeklinde yeniden organize etmemiz lazım ve bunları kentin geleceğini yeniden inşa etmemiz lazım.”

 “Şubat ayında büyük esnaf buluşmamız var”

Kent içerisinde bulunan imalathaneler için yeni projeler yapacaklarını aktaran Canalp, “Bunun için Şubat ayı içeresinde Batman’ın büyük esnaf buluşmasında bir araya geleceğiz. Bütün esnafımızla beraber olacağız bir arada olacağız. Bakın esnaf olmak ile iş adamları, sanayici olmak arasında çok belirgin bir fark vardır. O fark nedir biliyor musunuz? Her ikisinde de sermaye vardır. Esnaf olduğunuz zaman sermaye artı kendi emeğiniz vardır. Yani bizim esnafımız küçük işletmelerdir. Kendisi çalışır, çırağı çalışır, bazen birkaç insan çalışır bu şekilde ki küçük işletimlere de kentin toplumun bunlara ihtiyacı vardır. Bunların karakteristik özelliği çok yoğun istihdam kaynağıdır. Kentin içeresindeki istihdamı olan çok önemli bir kısmını sağlama potansiyeline sahip olan yerlerdir. İnşallah bu projeyi hayata geçirdiğimiz zaman, bizler kentin içeresindeki bu imalathaneleri kentin dışında düzenli organize halinde küçük sanayi siteleri halinde faaliyete geçirdiğimiz zaman kentin içeresindeki hava kirliğini önlemiş olacağız.” ifadelerini kullandı.

 “Çevre ve İklim Dostu sokak projelerimizi arttıracağız”

 Açıklamanın devamında Canalp, “Burada kullanacağımız bütün malzemeler ya geri dönüştürülmüş veya geri dönüştürülebilir malzemelerden imal edeceğiz. Bu projenin içersinde 55 metre uzunluğunda bir süs havuzumuz olacak. Yine 10 metrelik ikinci bir havuzumuz olacak. 10 tane modern oturma bankı, çöp kovalarımız olacak. 20 metrelik bir koku tünelimiz olacak. Değişik bitkilerden oluşan ve koku veren, aroma veren bitkilerden oluşan 20 metrelik çok güzelde bir uygulama olan koku tünelimiz olacak. Bu projelerden bir tanesi burada olacak bir diğeri de Yaşar Kemal Parkı içeresinde şu anda tasarlamış durumdayız. Arkadaşlarımız ikinci bir projeyi de Yaşar Kemal Parkı içeresinde faaliyete geçirmiş olacağız.” dedi.

 “Sokağımız gerçekten çevre dostu olacak”

 Canalp, “Tematik görsellerimiz olacak. Çevre duyarlılığını gösteren tematik görselleri olacak. Alanın yüzde 40’ı yeşil alan şeklinde dizayn edilmiş olacak. Artık led aydınlatmaya Batman alıştı. Bu sokağımızın içeresine de 15 adet led aydınlatma ekleyerek ışıl ışıl pırıl pırıl yapacağız. Gene aynı şekilde çevresel duyarlılığı katkı yapmak için geri dönüşüm kutularımız sokak boyunca yerleştirmiş olacağız ve sokakta engelli dostu olacak. Yani engelli vatandaşlarımız tarafından kullanılabilecek bir sokak tasarımı yapmış olacağız. Batman’da yaptığımız her proje çevre dostu olacaktır.” diye konuştu. MUHARREM KAYIK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *