image

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ili etkileyen, 50 bini aşkın insanın hayatını kaybettiği, 100 binin üzerinde kişinin ise yaralandığı 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü dolayısıyla Batman'da anma programı düzenlendi.

Batman Valiliği tarafından Kudret Camiinde düzenlenen program; Vali Ekrem Canalp ve il protokolü ile vatandaşlar katıldı.

Programda Kur'an'ı Kerim tilavetinin ardından geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş merkezli depremlerde vefat edenler için dua edildi, mevlit okundu. Mevlide katılanlara lokum ikram edildi.

"Deprem aynı zamanda asrın da bir dayanışmasıydı"

Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden bir yıl geçtiğini anımsatan Canalp, "Geçtiğimiz yıl bugün Batman'da oluşturduğumuz arama kurtarma ekiplerimiz deprem bölgesine hareket etti ve faaliyetlerine başladı. Bu afet gerçekten de asrın felaketiydi ama yine gördük ki bu felaket bizim açımızdan aynı zamanda asrın da bir dayanışmasıydı. Millet ve devlet olarak bu afet karşısında çok güzel bir kenetlenme gösterdik ve afetin yaralarını sardık, şu anda da sarıyoruz." dedi.

"Afet acil durum toplanma alanı oluşturuyoruz"

Batman'da depremle ilgili bazı tedbirler almaya çalıştıklarını ifade eden Canalp, "Bunlardan bir tanesi afet acil durum toplanma alanımızı oluşturuyoruz. Burası 197 bin metrekarelik bir alan olacak ve deprem anında ilk etapta en önemli barınma ihtiyaçlarımızı karşılamamıza imkan sağlayacak bir alan olacak. Bu alan içerisinde afet acil durum kriz merkezi olacak. Kızılay ve afet bölgesinde görev almak isteyen kuruluşlara yer tahsisinde bulunacağız. Koordinasyon merkezi olacak. İçerisinde bir sağlık merkezi bulunacak. Aşevi olacak ve sosyal donatı alanları oluşturulacak." diye konuştu

"Afet karavanlarımızı temin ettik, bir afet tırı yapıyoruz"

Batman'da afet tırı ve afet karavanlarını da oluşturacaklarını vurgulayan Canalp, "Afet karavanlarımızı temin ettik. Şu anda bir afet tırı yapıyoruz. Her türlü donanıma sahip, uydu iletişimi de dahil olmak üzere her türlü elektronik cihazlarla donatılmış, içerisinde kriz merkezi olarak faaliyet gösterecek bir tır olacak. Bu tırın siparişi yapıldı. İki adet afet hangarını da yaptık." ifadelerini kullandı.

"Sadece zemin artı 5 kata izin verilecek"

Depreme karşı en önemli hususlardan bir tanesinin de düzenli yapılaşma olduğuna işaret eden Canalp, şöyle devam etti:

"42 bin dönümlük bir arazi üzerinde sadece zemin artı 5 kata müsaade eden bir imar planımız var. Dolayısıyla Batman'da bundan sonra yapılacak olan bütün yapılaşmanın koşulları bellidir. Sadece zemin artı 5 kattır. Çünkü yüksek katlar bizim açımızdan risktir, tehlikelidir. 14 yeni kural koyduk. Bu kural çerçevesinde Batman'da yeni yapılacak yapılarla ilgili çok sert tedbirler aldık. Bu saatten sonra yapılacak her bir yapı bu 14 yeni kurala göre yapılmak durumundadır."

Konuşmasının sonunda Vali Canalp, depremde hasar görmüş olan 168 binayı ve 348 bağımsız bölümün yıkımını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *