image

Soba imalatçısı ve satıcısı esnaf işlerinin olmamasından şikayetçi. Doğalgazın artık kenar mahallelere kadar gittiğini belirten yılların soba imalatçısı ve satıcısı Cemil Akbaş, satışlarının yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Artık sadece köylere çalıştıklarını belirten Akbaş, köylerde de bir defa soba alanın beş-on yıl boyunca aynı sobayı kullandığını, bundan ötürü köylerden de çok az sipariş aldıklarını ifade etti.

Uzun yıllardır bu mesleği yaptığını söyleyen Akbaş, “Hem ekonomik sıkıntılar hem de doğalgazın yaygınlaşması soba satışlarını oldukça düşürdü. Tek tük köylülere satış yapıyoruz. Bir de nadiren kenar mahallelerde oturanlara satıyoruz. Ama oradan da artık müşteri bulmakta zorlanıyoruz. Çünkü doğalgaz kenar mahallelere de ulaştı.” İfadelerini kullandı.

Sobacılık mesleğinin can çekiştiğini vurgulayan Akbaş, “3-4 yıla kadar sobacılık mesleğinin tarihe karışacağını düşünüyorum. Bir soba 10-15 yıl dayandığı için bu işte sirkülasyon da düşüktür. Soba fiyatları genel olarak geçen seneye yakındır. Sadece ana malzememiz olan sacın geçen yıllara göre fiyatının artmış olmasından ötürü bir miktar fark var. Ama bizim kazancımız satışların düşük olmasından dolayı geçen yıllara göre daha azdır.” Diye konuştu.

 Soba fiyatlarının geçen seneye göre çok artış göstermediğini belirten Akbaş, “Şu anda odun sobalarını 400 liradan 1.000 liraya kadar değişen fiyatlarda satıyoruz. Kömür sobaları ise 1.000 liradan başlayıp 3000 liraya kadar değişiyor. Farklı farklı modeller yapabiliyoruz. Kalitesine ve kullandığımız sac miktarına göre de fiyatlar değişiyor.” Dedi. MURAT ORHAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *