image


Noboa, X hesabından yaptığı açıklamada, kötüleşen güvenlik durumu nedeniyle ülkede "iç silahlı çatışma" rejimi ilan ettiğini duyurdu.

Bazı çete ve suç gruplarının adını sıralayan Noboa, "Silahlı Kuvvetlere, bu grupların etkisiz hale getirilmesi için askeri operasyon yapılması talimatını verdim." dedi.

Noboa'nın imzaladığı belgede kendisinin "egemenliğin ve toprak bütünlüğünün organize uluslararası suçlardan, terör örgütlerinden ve saldırgan devlet dışı aktörlerden korunmasını sağlamak için ülke çapında silahlı kuvvetlerin ve ulusal polisin seferber edilmesi" emrini verdiği belirtiliyor.

Belgede, "Silahlı kuvvetlere, kararnamenin dördüncü maddesinde belirtilen grupları etkisiz hale getirmek için uluslararası insancıl hukuka ve insan haklarına uygun olarak askeri operasyonlar yürütmesi emrini verin." deniyor.

Bugün yerel saatle sabah, Guayaquil kentindeki bir stüdyodan canlı yayın yapan TC Televisión kanalının çalışanlarını rehin aldı. Olayın ardından polisin düzenlediği operasyonda bu baskına katılan bir çok çete üyesinin gözaltına alındığı açıklandı.

Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, uyuşturucu karteli lideri Adolfo "Fito" Macias'ın kaçtığı iddiasının ardından hapishanelerde düzeni sağlamak için dün olağan üstü hal ilan etmişti.

7 Ocak'ta Ekvador Başsavcılığı, Fito lakaplı Los Choneros suç grubunun liderinin Guayaquil şehri hapishanesinden olası kaçışına ilişkin soruşturma başlattığını duyurdu. Suçlu, maksimum güvenlikli bir hapishaneye nakledilmeden önce ortadan kayboldu. Nerede olduğu hala bilinmiyor. Pazartesi günü ülke genelindeki birçok hapishanede isyan çıktı ve bir cezaevindeki 15 gardiyan rehin alındı. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *