image

Taşkın, sel ve benzeri afetlerle mücadele edilmesi hem de taşkın ve sel sularının değerlendirilmesi ve su verimliliği konusunda belediyeler ve diğer kurumlarla yapılacak koordinasyon faaliyetlerin ele alındığı etkinlikte konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı; “Sel ve taşkınlar, afete dönüşmeden kurak dönemler için su kaynağı oluşturabilir, su güvenliği tam ve kendine yeten marka şehirler için su verimliliği yaklaşımını belediyecilik anlayışımıza entegre etmek durumundayız." dedi.

“Su Verimliliği Seferberliği ile 114 Öncelikli Eylem Geliştirdik”

“Su kayıplarını en geç 2033 yılına kadar yüzde 25 oranına, 2050 yılına kadar yüzde 10 seviyesine kadar düşürülmesini hedefliyoruz” diye konuşan Bakan Yumaklı, “Su kaynaklarımızın korunması, verimli ve sürdürülebilir kullanılması için su verimliliği seferberliğiyle paydaşlarımızı ve yol haritamızı belirledik. Ulusal vizyonumuzu ve hedeflerimizi ortaya koyduğumuz ‘Su Verimliliği Strateji Belgemizi’ ve 10 yıllık ‘Su Verimliliği Eylem Planlarımızı’ yayınladık. Yapılan çalışmalarda, kentsel, tarımsal, endüstriyel ve bireysel su verimliliği için hedeflerimizi ve stratejilerimizi belirledik ve bunları destekleyen 114 öncelikli eylem geliştirdik.” dedi.

Bakan Yumaklı, Su Yönetimine Dikkat Çekti

2030'da nüfusun yüzde 10 artacağının ve su kaynaklarının yüzde 20 azalacağının öngörüldüğünü belirten Bakan Yumaklı, gerekli tedbirler alınmazsa 2030'a kadar nüfusun neredeyse yüzde 50'sinin, sulanan tarım alanlarının ise yüzde 80'inin su yetersizliğiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

"Su Kayıplarının Düşürülmesini Hedefliyoruz"

Su kayıplarının azaltılması, alternatif su kaynaklarının artırılması ve sünger şehir modelinin yaygınlaştırılması için belediyelerle çalışmalar planladıklarını aktaran Bakan Yumaklı, su kayıplarının 2033'e kadar yüzde 25'e, 2050'ye kadar yüzde 10'a kadar düşürülmesini hedeflediklerini söyledi. 

Yağmur suyu hasadına yönelik uygulamaların yaygınlaştırılmasının da aynı hayati önem taşıdığını vurgulayan Bakan Yumaklı, "Taşkın, sel ve benzeri afetlerin sıklıkla yaşandığı bu dönemde, hem afetlerle mücadele edilmesi hem de taşkın ve sel sularının değerlendirilmesi çok önemli. Sel ve taşkınlar afete dönüşmeden kurak dönemler için su kaynağı oluşturabilir, şehirlerimizi afetlere karşı daha dirençli hale getirebiliriz. Su güvenliği tam ve kendine yeten marka şehirler için su verimliliği yaklaşımını belediyecilik anlayışımıza entegre etmek durumundayız. İklim değişirken bizler de uyum kabiliyetimizi artıracağız. Geç kalmadan, geride kalmadan, seyirci kalmadan, ortak vizyonda buluşarak su verimli kentleri hep birlikte inşa edeceğiz." diye konuştu.

(BELEDİYE BASIN)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *