image

Sonbahar aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan ayva ile yapılan ayva reçeli, ayvanın sahip olduğu bütün faydaları içerisinde barındırmaktadır.

Faydalarını say say bitmeyen bir şifa deposu olarak tüketilen ayvanın reçel olarak tüketilmesi ile de insan vücuduna pek çok açıdan fayda sağlamaktadır. Ayva reçelinin faydalarından bazılarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;

-Ayva, önemli antioksidan kaynakları arasında gösteriliyor. Ayva reçeli içerisinde de önemli miktarda antioksidan bulunmakta. Bağışıklık sistemi için oldukça önemli olan antioksidanlar bağışıklık sistemini destekleyerek güçlenmesine yardımcı oluyor. Böylece ayva reçeli vücudun birçok hastalıktan korunmasını sağlar.

- Her ne kadar çoğu insan tarafından bilinmese de ayva reçeli önemli bir c vitamini deposudur. İçeriğinde bulunan şeker sayesinde vücuda enerji verirken c vitamini sayesinde ise vücudun özellikle kış hastalıklarına karşı mücadele etmesini sağlar.

- Ayva içerisinde bulunan lifler ayva reçeli yapımında da yok olmadığı için birçok faydayı beraberinde getirir. Bu lifler özellikle sindirim sistemi sağlığı için oldukça önemlidir. Çünkü sindirim sistemi hareketlerini düzenlemeye yardımcı olurlar. Böylece kabızlık, ishal gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca içeriğinde bulunan lif yapısı sayesinde vücuda yeteri kadar lif sağlayarak bağırsak sağlığını koruduğu ve hemoroid gibi bağırsak hastalıklarını önlediği de bilinmektedir.

- Ayva reçelinin bir diğer önemli faydası ise içerisinde bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde böbrek sağlığını korumaya yardımcı olmasıdır. Özellikle içeriğinde bulunan potasyum miktarı böbrek sağlığı için oldukça önemli olduğu gibi böbrek için birçok faydası da bulunmaktadır.

Ayva reçelinin bütün bu faydalarının yanı sıra öksürük, balgam gibi göğüs hastalıklarına iyi geldiği, kansere karşı engelleyici özelliği bulunduğu ve çocuklarda zihin gelişimi desteklemesi bilinen diğer faydaları arasında yer almaktadır.

 

AYVA REÇELİ YAPIMI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

1 ) 3 adet orta boy sulu ayva

2) 2 su bardağı toz şeker

3) 2su bardağı su

4) 3 adet karanfil

5) 1-2 yemek kaşığı limon suyu


 5 ADIMDA AYVA REÇELİ NASIL YAPILIR

1.adım: Ayva reçeli tarifi için ayvaları yıkayın, kabuklarını soyun ve ortadan ikiye bölün. Çekirdeklerini dikkatlice çıkarın ve ayrı bir kaseye alın.

2. adım: Ayvaları küçük küçük doğrayın ve çelik bir tencereye alın.

3. adım: Üstlerine 2 su bardağı toz şekeri gezdirin ve 1 saat kadar bu şekilde bekletin. Bekleme süresinin sonunda 2 su bardağı su ekleyin, karanfilleri ve ayva çekirdeklerini de içine atın ve ocağın altını açın.

4. adım: Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve reçelinizi, ara ara karıştırarak, yoğunlaşıp reçel kıvamını alana dek yaklaşık 1 saat kadar pişirin.

5. adım: Pişirme süresinin sonuna doğru içine limon suyunu ekleyin ve bir taşım daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Ilıklaştıktan sonra kavanozlara bölüştürün, kapağını sıkıca kapatın ve buzdolabında saklayın.

AYVA REÇELİNİN KIVAMI NASIL OLMALIDIR?

Söz konusu reçel yapmak olduğunda, reçelin tadını ve kıvamını tutturmak oldukça zorlayıcı olabiliyor. Özellikle de ayva reçeli gibi kendine has ekşimsi bir tadı var ise. Aynı zamanda ayva çekirdeklerinin kıvam üzerinde de oldukça önemli bir etkisi bulunuyor. Bu yüzden çoğu kişi hem ayvanın aromasının daha baskın olması hem de kıvamının daha yoğun olması için çekirdeklerini kullanabiliyor. Ayva çekirdeğinin kullanımdan dolayı ise ayva reçelinin kıvamı diğer reçellerle kıyaslandığında biraz daha yoğun olabiliyor. Şimdiden size afiyet olsun.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *