image

Ülkenin orman sahasını ve ağaç servetini çoğaltmak, erozyon kontrolünü teşvik ederek toprak, su ve bitki arasında bozulan dengeyi yeniden oluşturmak, biyolojik çeşitliliği geliştirmek, çevre değerlerini korumak gibi amaçlarla her yıl 11 Kasım 'da Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğü tarafından fidan dikim etkinlikleri düzenleniyor.

Etkinlikler, kamu kurum ve kuruluşlarıyla gerçek ve tüzel kişilerin katılımıyla tüm yurtta eş zamanlı yapılıyor. Etkinlikler, vatandaşların ağacı ve ormanı sevmesi, çevresindeki yeşil örtüye sahip çıkıp genişletmesi ve ağaçlandırma çalışmalarına katılımlarının sağlanması amacıyla "Geleceğe Nefes" adı altında gerçekleştiriliyor.

Eş zamanlı 81 ilde 11 Kasım 2019'da gerçekleştirilen ilk fidan dikme etkinliği büyük ilgi gördü. Ülke genelinde 11 milyon fidan dikilmesi planlanmış olmasına rağmen yaklaşık 13,8 milyon fidan toprakla buluşturuldu.

Dikim alanları başlangıçta 2 bin 23 lokasyon olarak belirlendi ancak 5 bin 223 farklı lokasyonda çalışma yapıldı ve 19 bin 326 hektarda fidan dikildi.

Proje kapsamında 2019'da yapılan faaliyetler arasında, ülkeyi bu alanda Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na taşıyan rekor da kırıldı.

Çorum-Celilkırı mevkisinde, 150 hektarda 3 bin kişinin katılımıyla 1 saatte 303 bin 150 fidan dikilmesi suretiyle gerçekleştirilen ağaçlandırmalar, Guinness tarafından "Tek Lokasyonda, Sınırlandırılmamış Sayıda Bir Ekip Tarafından, 1 Saat İçerisinde, En Çok Dikilen Fidan Rekoru" kategorisinde resmi olarak tescillendi.

Ankara'nın Çubuk ilçesinde 2020'de 21 bin 826 metrekarede, 452 bin 23 fidan dikimi suretiyle dünyanın en geniş alanlı ağaç deseni oluşturuldu ve bu çalışma da Guinness Dünya Rekoru olarak ülke adına tescillendi.

Geçen sene de fidan diken kişilerin fotoğraflarını yüklemeleri için bir dijital platform oluşturuldu ve 383 bin 783 kişinin fotoğraflarından oluşan dünyanın en geniş dijital fotoğraf albümü rekoru da 21 Mart 2022'de Guinness Dünya Rekoru olarak ülke adına tescil edildi.

Bu yıl etkinlik, Cumhuriyet'in 100. yılında "Geleceğe Nefes, Cumhuriyet'e Nefes" mottosuyla düzenleniyor.

Bu kapsamda, 81 il 922 ilçede yapılacak etkinlikte 5 milyon 2023 fidan toprakla buluşturulacak.​ (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *