image

Eğitimci Cuma Dişikırık “Şimdi yıllarca verilen emeklerin karşılığını alma süreci olan son ek tercih dönemi başlayacaktır. EkTercihler 17 Eylül 2023 tarihlerine kadar yapılacaktır” dedi.

"BU SÜREÇTE ÖĞRENCİ KENDİ TERCİHİNİ KENDİSİ BELİRLEMELİ"

Öğrencinin kendi tercihini kendi belirlemesi gerektiğini vurgulayan Uzman Eğitimci Dişikırık “Ek tercihlerde genellikle dolmayan tercih edilmeyen bölümler yer aldığını ifade etmek zorundayım. Tercih verme zorunluluğunuz yok. Ancak ‘ısrarla gidip okuma isteğinizi düşünüyorsanız’ bu hayalinizdeki bölüm değilse çok yanlış bir yaklaşım olur. Sakin olun kendinize bir şans daha verin derim. Tercih vermeye kararlıysanız ideal bir tercih diğer ifade biçimiyle doğru tercih nasıl yapılmalıdır cevap verelim; tercihimiz, öncelikle bölüm odaklı olmalı, istenilen bölümün en etkili şekilde okunabileceği üniversite düşünülmeli, Üniversitenin bize sunacağı imkanların yanında şehrin imkanları göz önünde bulundurulmalı, öğrencinin tercihini ailesi ile istişare etmesi gerekir, tercihimiz arkadaşlık ilişkilerinden etkilenerek şekillenmemeli tercihte büyükşehir veya Üniversite adı bölüm düşüncesinin önüne geçmemeli, ilgi yetenek, kişiliğe uygunluk, statü veya ekonomik gelir beklentisi, mezuniyet sonrası iş bulma kolaylığı gibi etkenler tercih süreci öncesinde araştırılması gereken hususlar.” dedi.

Dişikırık, “Bu süreçte öğrenci kendi tercihini kendisi belirlemeli. Aksi takdirde geleceğini kısa süre içinde sadece duyumlar, telkinler, komşunun çocuğu, rehber öğretmenlerin düşünceleri, diğer öğretmenlerin bölümlere yönelik tutumları ve anne baba isteklerine teslim edecektir” dedi.

Dişikırık bölümlerle ilgili tavsiyelerini “Bence okumayı içinize sindirecekseniz sayısal öğrencilerine tavsiyem gelecek açısından Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümleri veya Elektrik-Elektronik, Yenilebilir Enerji Mühendislikleri bölümleri, Eşit ağırlık öğrencileri ise Sınıf öğretmenli, PDR vb. tabi ki bu bölümlerde boş kontenjan varsa gayet isabetli olur diye düşünüyorum” şeklinde aktardı.

“BATMAN ÜNİVERSİTESİ TERCİH SIRALAMASINDA OLSUN DERİM”

Dişikırık “Bu nedenle Batman Üniversitesinde belirttiğim bölümler veya sizin okumak istediğiniz bölümler varsa buraları tercih etmek ve okumak yerinde bir karar olacağına inanıyorum. Nitekim Batman Üniversitemiz son dönemlerde gelişmekte ve trendi artmakta olduğunu görmekteyiz. Nitelikli eğitim ve uygulama alanlarının genişletme çabalarını gözlemlemekteyiz. Bu da kaliteli bir eğitimin habercisidir. Ben özel olarak tercih verin derim” dedi.

Dişikırık “Kısacası listedeki bütün tercihler adayın istediği ve kazandığı zaman mutlu olacağı seçenekler olmalı tercihte bulunacak adaylara ısrarla tavsiyem, Bölümlerin sıralamaları öngörü için güçlü göstergelerdir, bu göz ardı edilmemelidir. Bir uyarımızda Anne-Babalar ve ebeveynlere; Öğrenciye ‘onun hayatı istediği tercihi versin, onu özgür bırakalım, dilediğini okusun’ yaklaşımı öğrenciyi tamamen yalnız bırakmaktır. Bu tavır oldukça yanlış ve risklidir. Öğrencinin iyi bir araştırma yapmasına destek olmak gerekir. Yani tercih döneminin her aşamasının öğrencinin yanında olunmadır. Çünkü onlar sizlerin/bizlerin en kıymetlisi; unutmayalım. Bu son virajı iyi değerlendirmelidirler. Bütün adaylara kolaylıklar ve doğru tercihler diliyorum” şeklinde seslendi. M. ŞERİF DURMAZ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *