image

Çocukların uzun süre maruz kaldıkları teknolojikbağımlılıktan kurtulmalarında ailelere ve öğretmenlere büyük görevlerindüştüğünü vurgulayan Psikolog Sınat, önemli tavsiyelerde bulundu.

Yeni eğitim öğretimin açılmasıyla beraber ebeveyn veöğretmenlerin önüne gelen acı bir reçetenin olduğunu belirten Sınat, "Buda teknoloji bağımlılığıdır. Teknoloji bağımlılığı yaz ayları boyuncaçocukların maruz kaldığı bir bağımlılıktır. Dijital ve birçok alanda, sosyalmedya da gördüğümüz bir bağımlılıktır. Bu bağımlılığın etkisi okul hayatındagörülmekte ve okul hayatına adapte olmada zorluk yaşanmasına sebep olmaktadır.Ailelerin en çok şikâyet ettiği durumlar arasında, okulda başarının düşmesi,dikkat eksikliğinin olması, unutkanlığın olmasını görmekteyiz." dedi.

"ÇOCUKLARLA İLETİŞİM ARTIRILMALIDIR"

Özellikle 0 ila 7 yaş arasındaki çocuklara herhangi birteknolojik aletin asla verilmemesi gerektiğini ifade eden Sınat,"Ebeveynlerin yapması gerekenler arasında aile içinde iletişiminartırılmasıdır. Bununla beraber ebeveynlerin çocuklarda destekleyici hususlarile aile içerisinde daha çok iletişimin artması, iletişimle beraber sohbetlerinve diyaloğun artırılmasıdır. Bu hususlara dikkat edilmesi lazım." diye konuştu.

"ÖĞRETMENLERİN ETKİNLİKLERİ ARTIRMASI ÖNEMLİDİR"

Öğrencilerin dijital bağımlılıktan kurtulmalarındaöğretmenlere de önemli görevlerin düştüğüne işaret eden Sınat, şöyle devametti: "Öğretmenlere de düşen okullarda etkinleri arttırmalarıdır. Bununyapılması önemlidir. Özellikle çocukların beyninde muhakeme (frontal lob)dediğimiz bir kısım var. O lobun daha çok küçük yaşlarda gelişememesi üzerinde,çocukların daha çok muhakeme yeteneğinin düşük olması, iyiyi ve kötüyü ayırtedememe durumlarının olması çocuğu gelişim dönemlerinde daha çoketkileyebilmektedir. Ebeveynler bu konuda daha çok aile içinde iletişimiartırması lazım. Aileler çocuklarını iyi tanımalı, çocuklarının gelişimevrelerini iyi öğrenmeleri lazım. Böyle olması halinde çocuklar teknoloji bağımlılığındandaha çok uzak kalacaktır." (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *