image

Yirmilik dişler, halk arasında 20 yaş dişleri olarak bilinen, en son çıkan yetişkin dişleridir. Bazı durumlarda bu dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Peki, 20'lik dişler neden çekilir? 20'lik diş çekimi sonrası ağrı nasıl geçer?

20’lik diş, üçüncü azı dişi olarak da bilinir, ağızda en arkada bulunan ve en son çıkan diştir.

20'lik dişler neden çekilir?

Bu dişlerin çekilmesini gerektirebilecek bazı sebepler şunlardır:

Yer darlığı:

20’lik dişler, çoğu zaman ağızda yeni dişlere yeterli alan bulunmadığından, diğer dişlerin üzerine baskı yaparak çarpık dişlere veya sıkışmış dişlere neden olabilirler. Bu durumda 20’lik diş mecburen çekilir.

Ağrı ve iltihap:

20’lik dişlerin çıkma süreci sırasında dişeti etrafında şişlik, ağrı, enfeksiyon veya iltihaplanma gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu tür ağrı ve rahatsızlıklar, ancak dişin çekilmesi ile sona erer.

Diş çürüğü:

20’lik dişler, ağızda temizlenmesi zor bölgelerdir ve bu nedenle çürümeye daha elverişlidirler. Eğer çürük ilerlemişse ve diş onarılamayacak durumdaysa, 20’lik diş çekilir.

Perikoronitis (yarı gömülü diş):

20’lik dişlerin diş eti üzerini kısmen kapatması durumunda, bu alan bakteri ve yiyecek artıkları için uygun bir ortam oluşturur. Bu durum, diş eti etrafında iltihaplanma ve ağrıya yol açar ve dişin çekilmesi gerekir.

Ortodontik tedavi:

Dişlerin düzgün bir şekilde hizalanabilmesi için ortodontik tedavi gerekebilir. Şayet 20’lik diş diğer dişleri itiyorsa veya düzeni bozuyorsa, ortodontist tarafından çekilmeleri önerilir.

20'lik diş çekimi sonrası ağrı nasıl geçer?

20’lik diş çekimi sonrası ağrı, diğer diş çekimlerine nazaran daha şiddetli olabilir ve genellikle birkaç gün içinde hafifler. Ancak, ağrıyı hızlı bir şekilde hafifletmek ve rahatlamak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

İlaçlar:

Doktorunuzun reçete ettiği veya satın aldığınız başka bir ağrı kesici ilaç kullanın. Aspirin dışında bir ağrı kesici tercih etmenizi öneririz. Çünkü aspirin ilacı, içeriğindeki karışımlar sebebiyle diğer ağrı kesici ilaçlara göre kanı daha fazla sulandırır ve kanama riskini artırabilir.

Soğuk uygulama:

Diş çekimi bölgesine buz torbası veya soğuk uygulama yapın. Bu, çenedeki şişliği azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak, buz torbasını doğrudan cilde koymak yerine bir bez ya da havluyla sarın.

Ilık kompres:

Diş çekiminden 24 saat sonra, çekim bölgesine ılık bir kompres uygulayabilirsiniz. Sıcaklık, şişmeyi azaltabilir ve kasları rahatlatabilir.

Yumuşak ve soğuk yiyecekler:

İlk birkaç gün yumuşak ve soğuk yiyecekler tüketmeye çalışın. Bu, diş çekim bölgesine zarar verme ihtimalini azaltır.

Ağız hijyeni:

Diş çekimi sonrası ağız hijyenine dikkat edin. Ancak diş çekim bölgesini ilk birkaç gün doğrudan fırça veya diş ipi ile temizlemekten kaçının.

Sigara ve alkolü tüketmeyin:

Sigara içmek ve alkol tüketmek, iyileşmeyi geciktirir ve enfeksiyon riskini arttırır. Diş çekimi sonrası bu maddelerden mutlaka uzak durun. Bu maddeleri günlük hayatta da kullanmaktan kaçınmanız faydanızadır.

Doktorunuzla iletişim:

Şiddetli ağrı, kanama veya diğer endişe verici durumlar oluşursa, derhal doktorunuzla iletişime geçin.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *