image

Mısır'da darbeci Sisi komutasındaki ordu ve polisin, 14 Ağustos 2013'te gerçekleştirdiği Rabia katliamı'nın üzerinden 10 yıl geçti.

Hafızalardaki tazeliğini koruyan katliama ilişkin Müslüman kardeşler, yazılı bir açıklama yaptı.

"Rabia, diktatörlük karşısında on yıllık sebattır" ifadesiyle başlanan açıklamada, Rabia ve Nahda meydanlarında halkın, darbeye karşı durduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, "Rabia, yeni bir kriterdi ve vatanseverlik iddiasında bulunanların sahtekarlığını ortaya çıkardı. Onu bir şok, korku ve hayal olarak görmek istediler, ancak Allah onu sönmez bir ışık ve tükenmeyen ideallerin ve prensiplerin yakıtı olarak istedi. Artık halk, özgürlüğünün değerli bir bedeli olduğunu ve bunu elde etmek için vatanseverlerin sevdikleri insanlarını kaybettiklerini ve kıymetli varlıklarını ortaya koyduklarını gerçekten anlamıştır. Direnenler, canlarını feda edenler, hapishanelere girenler veya dünyanın dört bir yanına sürgüne gidenler, özgürlük, adalet ve insanlık için samimi vatanseverlik duygularıyla bunları yapmışlardır." denildi.

"Darbe yönetiminin halka karşı işlediği tüm suçlar zamanaşımına uğramayacaktır"

"Müslüman Kardeşler Cemaati, bu değerli fedakarlıkları anarken, şehitlerin ruhlarına rahmet diliyor, tutuklu olanların direnişini ve ailelerini selamlıyor ve darbeden bugüne kadar zarar gören herkesin yanında olduğunu belirterek şunları vurguluyor" denilerek şunlar kaydedildi:

"Rabia katliamı ve onu takip eden veya önce gelen katliamların olaylarını çarpıtmaya ve sahtekârlığa yönelik girişimler, sahte medya ve yalan dolu diziler aracılığıyla bile, bu döneme ait sabit tarihsel gerçeği değiştiremeyecektir. Bu gerçek, pratik olarak yerleşmiş ve Mısır halkı ile uluslararası toplum tarafından sorgulanmayan bir gerçeklik halini almıştır.

Darbe yönetiminin halka karşı işlediği tüm suçlar zamanaşımına uğramayacaktır. Baskı ve zulmün devam etmesi, özellikle yaygın yolsuzluğun ve Mısır'da gözle görülür bir ekonomik çöküşün yayılması, devletin istikrarını sağlamaz.

Mısır halkının özgürlük, insanca yaşam ve temsilcilerini seçme iradesi, ne kadar uzun sürerse sürsün, Mısır'ın modern tarihinde gördüğü en büyük "sistematik" şiddet ve öldürme dalgasını kıracaktır.

Mısır'ın aradığı ve halkın bugün talep ettiği adalet, Mısır toplumunda derin bir yara açan ve birçok kişinin Mısır'ın kurbanları ve şehitleri için adil bir intikam talep ettiği bu acı olayı aşamaz.

Ayrıca Müslüman Kardeşler, etkili toplumsal güçlerden biri olarak, tüm vatansever ulusal güçlere ve gerçeği uzun bir süre gözden kaçırmış olan herkese yeniden elini uzattığını teyit ediyor. Bu, ülkenin tarihinde zorlu bir dönemi aşma ve Mısır'ın geleceğini tüm vatandaşlarının eliyle inşa etme amacını taşıyor. Mısır, herkesin bir araya gelip baskıya ve yolsuzluğa karşı durması durumunda ancak iyileşebilir ve bu acı gerçeklikten kurtulabilir.

'Hep birlikte Allah'ın ipine (Kur'an'a) sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Allah'ın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşmanlar idiniz de o, kalplerinizi birleştirmişti. İşte onun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz ' Âl-i İmrân Sûresi 103" (İLKHA)


0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *