image

2020 Ağustos ayında yapımına başlanan ve 2022 Aralık ayındabitmesi gereken ve 76 yeni fabrikanın bulunduğu Batman Organize sanayi Bölgesi7'nci etabı, alt yapı çalışmalarının bitirilmemesi, firma sahiplerinintepkisine neden oldu.

Yaklaşık 8 ay önce fabrikalara verilmesi gereken enerji vebitmesi gereken alt yapının çeşitli bahanelerle bitirilmediğini belirten firmasahipleri, bitirilmeyen çalışmaların her bir günün, kendilerine büyük birmaliyet olduğunu söyledi.

Altı yapı çalışmalarının an kısa sürede bitmesi için BatmanValisi Ekrem Canalp'a seslenen firma sahipleri, sorunlarının çözülmesidurumunda Batman'da en 50 bin kişinin istihdam edileceğini belirtti.

Binlerce kişiye istihdam sağlayacak olan 76 firmanın altyapı çalışmalarının zamanında bitirilmemesinden dolayı sorun yaşadığına değinenişadamı Doğan Doyar, "Yaklaşık 2 buçuk sene önce Batman Organize SanayiBölgesinde bizlere yer tahsis ettiler. Biz yer verilmesinden sonra fabrikamızıhazır hale getirmemiz için bize 18 ay süre tanıdılar ve bizlerde 18 aydan dahaerken fabrikamızı bitirdik. Daha fazla kişiye istihdam sağlamak için işimizierken bitirdik. Şu an 7'inci etaptayız ve burada 76 firmaya yer tahsisi yapıldıve 30'a yakın firma inşaatlarını bitmek üzerler. Yaklaşık 30 tane elemanımvardı. Burada elektrik altyapısı bitilmediğinden üretime geçemedik veelemanlarımızı işten çıkarmak zorunda kaldık." ifadelerini kullandı.

"OSB'DEKİ 7'İNCİ ETAP BİTERSE 50 BİN 'DEN FAZLA KİŞİİSTİHDAM OLACAK"

2022 yılının Aralık ayanda fabrikalara elektrik verileceğisözü verildiğini ifade eden Doyar, aradan geçen 8 ay zaman zarfında birçokkişiyle görüştüklerini ama bir türlü sorunun çözülmediğini söyledi.

Doyar, "OSB yönetimi elinden geleni yapıyor aksaklığınnerden kaynaklandığını bilemiyoruz. Yaşadığımız sıkıntılardan dolayı dayanmagüzümüzü kaybettiğimiz için bütün elemanlarımızı işten çıkarmak zorunda kaldık.15 milyon liradan fazla buraya yatırım yaptım. Malzemelerimizin bir kısmınıtekle aldım. İş yapamadığımız için çeklerimizi ödeyemedik. Vali bey yeni birOSB'den ve istihdamdan bahsediyor, hâlbuki OSB'deki 7'inci etap biterse 50 bin'den fazla kişi burada istihdam olacak. Sayın valimiz bu sorunlarımızı giderirseherkes rahatlayacak ve Batman'da istihdam artacaktır." dedi.

"FABRİKALARA ELEKTRİK VERİLİRSE 10 İÇİNDETAŞINABİLİRİZ"

Geçen sene bitmesi gereken alt yapı çalışmalarının halenbitmemesinden dolayı çok mağdur olduklarını belirten işadamı Muhittin Özlü,mağduriyetlerinin giderilmesi için en kısa sürede alt yapı çalışmalarınınbitirilmesi çağrısında bulunarak şunları söyledi: "Geçen sene ağustosayında inşaata başladık ve tekstil fabrikamız hazır haldedir. Şu anda bizlereelektrik verilirse 10 içinde taşınabiliriz. Şu an mevcut olduğum yeri sattım vealtı aydır buranın alt yapı çalışmalarının bitmesini bekliyoruz. Mevcut yerimde120 kişi çalışıyor. Buraya geldiğimizde ise bu sayımızı 300'e çıkaracağız.Giderlerimiz çok fazla arttı, geçen sene ile bu sene arasında çok büyük farklarvar. 10 milyon liraya bitireceğimiz binanın maliyeti bu sene 20 milyon lirayıgeçti. Alt yapı çalışmaları çok geciktiği için çok mağduruz. Geçen sene bitmesigereken alt yapı çalışmaları halen bitirilmiş değildir. Bir an önce alt yapınınbitmesini, enerjinin verilmesini ve işimize başlamak istiyoruz."

"ÜRETİM BAŞLAMADAN İŞÇİ TUTAMIYORUZ"

Üretime başlamadıkları için işçi alamadıklarını belirtenişadamı Tacettin Dağ, "İki buçuk senedir buraya gelmişiz. Bütün işmerkezlerimizi bitirmişiz. Yolarımızın hali perişan, ne alt yapımız yapıldı neelektriğimiz bağlandı. Bizlere verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı. OSB müdürüneve başkanlara gittik fakat herkes bizlere söz veriyor ama hiçbiri sözünü yerinegetirmedi. 2023 yılın ocak ayından beri bizlere elektrik verilecekti amaverilmedi. Üretim yapamadığımız için işçilerimizin yarını ücretsiz izneçıkarmış ve mecburen her gün boş bir şekilde buraya gidip geliyoruz. Üretimbaşlamadan işçi tutamıyoruz. Şu anda en çok ihtiyacımız olan elektrik bağlanmasıve yolların bitirilmesidir. Fabrikalarımızda bütün hammaddelerimizi almışüretime hazırız ama elektriklerin bağlanmasını bekliyoruz. Allah için busorunumuza biri bir al atsın." diye konuştu.(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *