image

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilimiz Batman’a bir dizi ziyarette bulundu. Sabah saatlerinde All-Alçı ar-ge merkezinin açılışına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, burada yaptığı konuşmada Batman Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) 4 kat büyütmeyi planladıklarını söyledi.

Batman OSB’nin AK Parti hükümetleri zamanında geliştiğinin altını çizen şimşek; “Biliyorsunuz 1991 yılında Batman'da Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor ve 2002 yılına kadar yani AK Parti hükümetlerine kadar sadece bir tane fabrika kuruldu. O da bir un fabrikası. Bugün 500 yatırımcımız sırada yer bekliyor, 128 faal fabrikamız var. 12 binin üzerinde, her gün üreten, bu üretim üssü sayesinde evlerine aş götüren kardeşimiz var. 12 bin önemli bir rakam. Organize Sanayi Bölgesi’ni biz büyüttük. Bin dönüm ile başlayan OSB süreci, bugün 3.800 dönüme yakın bir alanda 128 fabrika. Dolayısıyla bizim en büyük önceliğimiz Batmanlı hemşehrilerimize iş aş ise OSB’yi kat kat büyütmemiz lazım. İfadelerini kullandı.

Batman OSB’yi genişletileceklerini söyleyen Bakan Şimşek, “Burayı 2002 sonrasında neredeyse dörde katladıysak belki yine dörde katlamamız gerekecek. Size belki abartı gelebilir ama 12 milyon metrekare. Ama ben inanıyorum ki Batman bu potansiyele sahip. Batman’ın hedefi ihracatta Güneydoğu'da Gaziantep ile liderlik yapmak. Bunu başaracağına inanıyorum.” dedi.

“Üretimin önünde, ihracatın önünde bir darboğaz yok”

Doğu ve Güneydoğu’da yatırımcılara büyük destekler verildiğinin altını çizen Şimşek, “Bugün biz bir merkezin açılışı için bir aradayız. Düşük, orta düşük teknolojiden bahsetmiyoruz. Aslında ürün niteliği ön planda olan, bunu geliştirmeye yönelik bir ar-ge merkezinin açılışında beraberiz. Burada bütün bu sıçramayı yapmak için tüm koşullar var. Genç bir nüfus var, üniversitemiz var. Eğitime çok büyük yatırımlar yaptık. Beşeri sermaye anlamında Batman’ın potansiyeli büyük, alt yapıda eksiklik yok. Havayolundan karayolu bağlantısına kadar, demiryolu anlamında bütün altyapıya da ciddi yatırımlar yaptık. Önümüzdeki dönemde de bu yatırımlar devam edecek. Beşeri sermaye var ve eğitimli insan noktasında dışarıdan nitelikli insan da çekmemiz gerekiyor. Nitelikli yöneticiler, ar-ge elemanları çekmek gerekiyor. Şu an buraya Almanya’dan gelen bile var. Dolayısıyla altyapıda bir darboğazımız yok. Üretimin önünde, ihracatın önünde bir darboğaz yok. Yetişmiş eleman noktasında üniversitemiz buranın ihtiyaçlarına göre bölümlerini önceliklendiriyor. Teşvikte var, ar-ge merkezlerine çok ciddi teşvikler veriyoruz ama burada 100 lira yatırım yapana 6. Bölge olması hasebiyle 118 liralık destek veriyoruz. Kurumlar vergisinden, gelir vergisinde kadar, faiz teşvikinden KDV muafiyetine kadar bütün 6. Bölgedeki illerimize 12 yıla var teşvikler veriyoruz. Şimdi de geriye vizyon sahibi insanlara, girişimcilere ihtiyacımız var. Batman’da da bu girişimcilik ruhunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Batman Ekip Ruhunu Yakaladı”

Gaziantep’te yıllarca milletvekilliği yaptığına dikkat çeken Bakan Şimşek, orada bir ekip ruhunun olduğunu, bunun da onlara kazandırdığını söyleyen Şimşek, bu ruhun Batman’da da yakalandığını belirtti.

Burada bir ekip ruhu olduğunu ve birbirine güvenen, birlikte çalışan, beşeri menfaatini önceliklendiren bir ekip ruhu olduğunu ifade eden Şimşek, “Bugün çok şükür valimizle, milletvekillerimizle, STK’larımızla, işadamlarımızla bu ekip ruhunu birbirine güvenen ve birlikte çalışan belli bir amaç doğrultusunda ülkemize katma değer yaratmak, istihdam oluşturmak, ihracat yapmak yani ülkemizin ve Batman’ımızın refahını artırmaktan başka hiçbir gündemimiz yok. Dolayısıyla bu ekip ruhunu da pekiştirdiğimiz zaman bu potansiyeli gerçekleştirebiliriz. İleride bugün tohumlarını attığımız bu çabalar sayesinde belki sadece Türkiye’nin Güneydoğu’su, Doğu’su değil daha geniş bir coğrafya da birçok ilin yöneticisi, girişimcisi için Batman ilham kaynağı olacak.” dedi.

Bireysel konulardan ziyade ülke ekonomisine katkı sunacak her konuyu ve projeyi destekleyeceklerinin altını çizen Şimşek, şöyle devam etti, “Ben Batman’ımızın kendi bölgesinde Türkiye’nin önemli bir büyüme motoru olacağına inanıyorum. Burada bir ekip ruhuyla bu potansiyelin gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Ben ve ekibim Ankara’da bütün Türkiye’nin hizmetindeyiz. Sorunların çözümünde her zaman sizlerin hizmetindeyiz. Makro konularda yanınızdayız. Benden bireysel sorunların çözümünü istiyorsanız zor tam aksine eğer organize sanayi bölgesini ikiye üçe katlarsak, ilave 500 fabrika devreye girerse o zaman belki ilave 50 bin istihdam ihtiyacı olacak. Belki Batman’da istihdam anlamında yeterli eleman bile bulunamayacak. Size hayal gibi gelebilir ama her şey hayallerle gerçekleşir. Bu söylediklerimizin hiçbiri de hayal değil. Çünkü şu anda sırada bekleyenler var. Yapacağımız tek şey valimiz işi gücü bırakacak hangi bölgede OSB kurulacaksa onun takibini yapacağız. En önemli konumuz iş, aş. Çünkü biz hizmet siyaseti yapıyoruz. Hizmet siyaseti esastır. Öbürleri sadece yapıcı olmayan eleştirel bir yaklaşımla sürekli bir şekilde olumsuzlukları ön plana çıkartıyor. Tabi ki eksikliklerimiz olabilir, tabi ki eleştiriye açığız, yapıcı eleştiri başımızın üstünde yeri var ama önemli olan ortaya çözüm koyabilmektir. Ortaya çözüm koyabildiğimiz ölçüde biz başarılı oluruz.”

Yapılan konuşmaların ardından ar-ge merkezinin açılışı gerçekleştirildi. Açılış kurdelesini Bakan Şimşek’in yanı sıra Bakan Yardımcısı Zekeriya Kaya, Batman Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu ve il protokolü katıldı.

Bakan Şimşek, daha sonra Ak Parti ve Valilik ziyaretlerinde bulundu. VEYSİ GÜLTEKİN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *