image

Kayaç, çeşitli minerallerin veya mineral ve taş parçacıklarının bir araya gelmesinden ya da bir mineralin çok miktarda birikmesinden meydana gelen katı birikintilerdir. 

Doğada azami yer tutan ve bir veya birden çok mineralden oluşan kaya ve taş parçalarına kayaç denilmektedir. Kayaçlar yerkabuğunun yapı gereci olarak da adlandırılmaktadırlar.

KAYAÇ ÇEŞİTLERİ

Kayaçların çeşitleri temelde bileşenleri ve oluşum etmenleri açısından kategorize edilirken üç temel kayaç çeşidi bulunmaktadır.

Bunlar Magmatik kayaçlar, Tortul kayaçlar, ve Başkalaşım kayaçlardır.

MAGMATİK KAYAÇLAR

Magmatik kayaçlar, adlarından da anlaşılacağı gibi Dünya'nın magma kısmı ile ilintilidir. Magmatik kayaçlar, magmanın soğuyarak oluşturduğu tipi ifade eder. Mesela, volkanik kayaçlar, magmatik kayaç çeşidine örnektir. Bunun nedeni de, volkanik kayaçların magmanın yeryüzüne sıcak şekilde çıkıp yeryüzünde soğuyarak kayaç halini almış olmasıdır.

TORTUL KAYAÇLAR

Tortul kayaçlar ise yine tortul isminden de anlaşıldığı gibi taş ve mineral parçalarının tortullaşması ile oluşurlar. Bu tortullaşama süreci karada veya denizde gerçekleşmektedir, denizleri düşündüğümüzde, denizlerde oluşan tortul kayaçlar deniz canlılarını da kapsamaktadır. Bu gruba organik tortul kayaç da denilmektedir. Organik olan ve denizde oluşan tortul kayaçlar, deniz canlıların ölülerinin zaman isinde fosilleşip kayaç haline gelmesidir. Organik olmayan kimyasal tortul kayaçlar ise kimyasal tortul kayaçlardır.

BAŞKALAŞIM KAYAÇLAR

Gruptaki son kayaç tipi de başkalaşım kayaçlardır. Bu gruba başkalaşım denilmesinin nedeni kayacı oluşturan maddelerin gördükleri etkilerden kaynaklanmaktadır. Bu etkilerin başlıcaları şunlardır; sıcaklık, kimyasal aktiviteler ve basınç sayılabilir.

Maddelerin atom düzeyinde etki görmesi sıcaklık ve basınç nedeni ile mümkün hale gelir. Akla gelen ilk örnek ise kömürün elmasa dönüşmesidir. Daha az bilinen örnekler ise mermerdir. Kalkerden dönüşüm yaşamış olan mermer bir başkalaşım kayaçtır.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *