image

ÖSYM 2024 sınav takvimini henüz açıklamadı. Ancak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) genellikle Haziran ayının 2’inci haftasından sonra yapıldığı göz önüne alınırsa YKS 2024 sınavının tahmini olarak 22-23 Haziran 2024 yılında yapılması bekleniyor.

“Lise son sınıfa geçen YKS adayları nasıl bir süreç izlemeli? Ne zaman, hangi tempoda ve hangi dersten çalışmaya başlanılmalıdır?” gibi sorularını yanıtlayan Uzman Psikolojik Danışman Dr. Melek Altunel, sınav stresi ve baskısını azaltan uyarılarda bulundu.

YKS adaylarının nasıl bir süreç izlemeleri gerektiğini dile getiren Altunel, “Aslında bu bir döngü. İlk grup yerleşmeye başladığında yerleşecek grubun da harekete geçmesi gerekiyor. Şu dönemde hangi dershanelerden yararlanacak ya da dershaneye gitmeyecekse de (ben dershaneye giderek kazanmadım) eğer ciddi anlamda programlı bir şekilde çalışıp eksikliklerinizi giderirseniz başarabileceğinize inanıyorum. Öncelikle bir plan olmalıdır. Hangi kaynaklar ve nereden destek alınacağıyla ilgili bir plan yapılması lazımdır. Bu planlama içerisinde haftalık şu kaynakları bitireceğim ve uzun vadede olmalıdır. Bu planı biraz kara trene benzetiyorum. Hareket edip hızlanması zaman alsa bile hızlandığında ciddi yollar alabilirsiniz. Bunu yavaş olarak görürsünüz ama çok yol alır. O yüzden ilk zamanlarda çok az soru çözebilirsiniz. 40 soru çözersiniz bunu yetersiz zannedersiniz ama bu başlangıçla birlikte 3-4 ay sonra çok ciddi soru sayılarına ulaştığınızı görürsünüz. Ama bugün başlamazsanız o güne ulaşamazsınız.” diye belirtti.

“Akıcı romanlar kitap okuma alışkanlığı için önemli olabiliyor”

Öğrencilerin eksik oldukları yerleri bilmesi gerektiğini söyleyen Altunel, “Adayların genelde şöyle bir hatası olabiliyor. Matematikte kesirler konusunu çok iyi yaptığı için sürekli kesirler konusunu çözüyor. Hayır, zaten onu başarmışsın. Yapamadığın konuları ilerleyebilmek için hal etmen gerekiyor. Son sınavda okumanın önemi daha da öne çıktı. Türkçe ile beraber matematik sorularında da ciddi paragraflar olduğunu gördük. Kitap okumanın artık soruları belirlemede önemli etken olduğunu görmüş olduk. Demek ki kitap okuma olayını da artırmamız lazımdır. Öncelikle tercihler ve akıcı romanlar olmalıdır. Akıcı romanlar kitap okuma alışkanlığı için önemli olabiliyor. Kitaplar okunduğunda okuma hızınız artar. Hızınız artıktan sonra kelime dağarcığınızla birlikte anlama kabiliyetiniz de artıyor. Bunlara dikkat edilebilir.” dedi.

“İyi lise iyi üniversitedir iyi üniversite de iyi bir mesleğe atılan adımdır”

Devamında Altunel, şunları aktardı:

“Eksikliklerin ne olduğunu bilip onun üstüne gidilmelidir. Derslere göre davranışlar gerçekleşmesi gerekiyor. Mesela Türkçe soru çözmeyle matematik soru çözme aynı değildir. Matematikte mutlaka işlem yapmanız gerekir. Takıldığınız noktada yanınızda etrafınızda önceden belirleyeceğiniz kişileri belirlemek mantıklı. Yardım istemek mantıklı. O kişilerden yardım isteyerek daha hızlı ilerleyebilirsiniz. Bu konuda bir planlama olması gerekir ama gelecek yılın sınav tarihi için bu yaz başlanılması gerekiyor. Eğer iyi bir üniversitede iyi bir branşta eğitim almak istiyorsak. İyi lise iyi üniversitedir iyi üniversite de iyi bir mesleğe atılan adımdır. Üniversite tercihlerinde istediğiniz yere girmeseniz bile şu avantajınız var. Dünya artık çok büyük. İstediğiniz eğitimlere ulaşabiliyorsunuz. Üniversite eğitim süreçleri içirişinde bu eğitimlerden yararlanıp geç kaldığımızı düşünmeden farklı alanlarda kendinizi geliştirebilirsiniz. Dijital, bu dönemde gençler için dezavantajlı yanları olsa da bu onun avantajlı yönlerinden olabilir.”

“Kişiliğinizi bilerek yönlenirseniz daha hızlı ilerlersiniz”

Son olarak Altunel, “İşi bilen ve deneyimli insanlarla konuşmak daha mantıklıdır. Deneyim insanların hayatta yetiği tecrübe ve zorluklardır. Deneyimli insanlardan destek aldığınızda onun zorluklarını yaşamazsınız ama zorlukların sonucunda meyveleri yeme imkânınız olur. Ders çalışmada buna benziyor. O yüzden ders çalışma programlarının yapılması gerekir. Programlar konusuna gelince her kişinin planı farklıdır. Mesela bazısı zamana göre çalışır bazısı konuya göre çalışır. Buna da dikkat etmek gerekiyor. Kişiliğinizi bilerek yönlenirseniz daha hızlı ilerlersiniz. Başkanlarına değil. O deneyimlerden kendinize uygun olanı alacaksınız hepsini alacaksınız diye bir kaide yok.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *