image

Hac ibadetini tamamlayan hacılar kafileler halinde kutsal topraklardan yurda dönüyor. Hem Suudi Hava Yolları hem de Türk Hava Yolları'na (THY) ait uçaklar, Cidde ve Medine'den hacıları yurda getirmeye devam ediyor.

Hac ibadetini yerine getirmek için 150 farklı ülkeden Mekke'ye gelen yaklaşık 2 milyon hacı kutsal topraklarda hac ibadetini yerine getirdi.

Türkiye'den ise kutsal topraklarda görevli personel ile birlikte toplamda 92 bin 500 Türk vatandaşı hacı oldu.

Hac ibadetini yerine getiren Hacılar, yakınları tarafından gözyaşlarıyla karşılandı.

Hac ibadetini yerine getiren hacılar, genç yaşta gidilmesi tavsiyesinde bulundu.

"Çok güzel manevi duygularla döndük"

Abdulvahit Karabacak

Tarsus Müftülüğünce görevli olarak hacı adaylarına refakat eden Abdulvahit Karabacak, "İslam'ın beş temel esasından birisi olan Hac farizasını hacılarımızla birlikte yerine getirdik. Çok güzel manevi duygularla döndük. Orada ibadetlerimizi, umre, tavaf ve sa'ylarımızı yaptık. Salimen gidip galimen döndük. Sevdiklerimize kavuştuğumuz için mutluyuz, sevinçliyiz. Allah bu güzel duyguyu herkese nasip etsin." dedi.

"Orası farklı bir ortam farklı bir duygu"

Mehmet Fikri Şimşek

Hac ibadetinin herkese nasip olması temennisinde bulunan Limonlu Beldesi eski Belediye Başkanı Mehmet Fikri Şimşek, "Kutsal topraklardan geliyoruz. Çok mutluyuz. Orası farklı bir ortam farklı bir duygu; çok memnunuz ve gururluyuz. Gençken gidilmeli, yaşlıyken olmuyor. Mümkünse gençken gidilsin." diye konuştu.

"3-4 defa tavaf ettim"

Veysi Baykan

Hac ibadetini yapmaktan dolayı çok mutlu olduğunu aktaran Veysi Baykan, "Allah tüm Ümmet-i Muhammed'e (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) nasip etsin. Çok güzel oldu. 3-4 defa tavaf ettim ve daha sonra geldim." şeklinde konuştu.

"Gençlikte daha güzel yapılıyor"

Hac ibadetinin meşakkatli olduğunu fakat çok güzel bir duygu hissettirdiğini vurgulayan Nebahat Gürbüz, "Arafat olsun, Müzdelife olsun, Kabe'yi tavaf, Peygamber efendimizin Mescidini tavaf etmek, her Müslüman'a nasip olsun ama gençken geleceksin. Gençlikte daha güzel yapılıyor. Biz yaşlandık geldik. Bir şeyi yaptık bir şeyi yapamadık. Onun için biraz zorlandık." ifadelerini kullandı.

"Rabbim herkese gidip gelmeyi nasip etsin"

Duygularını 'anlatılmaz yaşanır' diyerek ifade etmekte zorlandığını söyleyen Zeliha Küçük, "Çok güzel şeyler yaşıyorsun. Peygamber efendimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), İbrahim Aleyhisselam'ın makamına gittik ki en güzel şey. Rabbim herkese gidip gelmeyi nasip etsin. Genç yaşta hiç durmasınlar hemen gitsinler." sözlerini kaydetti.

"On iki yıldır bekliyorduk"

Ali Ünlü

'Allah gidemeyenlere de nasip etsin' duasında bulunan Ali Ünlü, "On iki yıldır bekliyorduk.  Anlatılmaz yaşanır. Allah herkese nasip etsin fakat genç gideceksin. Yaşlılıkta çok zor oluyor." dedi.

"Allah tekrar tekrar gitmeyi nasip etsin"

Mustafa Doğan

Yaptıkları ibati anlatmakla bitiremeyeceğini belirten Mustafa Doğan ise, şu ifadeleri kullandı:

"Allah gidemeyenlere de tekrar tekrar gitmeyi nasip etsin." (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *