image

New York Times ABD istihbaratına bilgi veren yetkililerin üst düzey bir Rus generalin Prigojin'in Rusya'nın askeri liderliğine karşı isyan etme planları hakkında önceden bilgi sahibi olduğu bilgisini paylaştığını aktardı.

NYT bu ismin Ukrayna'daki eski Rus komutanı Orgeneral Sergei Surovikin olduğunu yazdı ve yetkililerin Surovikin'in isyanın planlanmasındaki rolünü öğrenmeye çalıştıklarını bildirdi.

Amerikalı yetkililer ayrıca, diğer Rus generallerinin de Prigojin'in Savunma Bakanlığı'nın liderliğini zorla değiştirme girişimini desteklemiş olabileceğine dair işaretler olduğunu söylediler.

'Putin'in tepkisi ne olacak' sorusuna yanıt arayan NYT haberinde Carnegie Russia Eurasia Center'da kıdemli bir araştırmacı olan Alexander Baunov'un görüşlerine yer verdi.

Rus liderin çevresindeki insanları değiştirme konusunda isteksiz olduğuna dikkat çeken Baunov 'Ancak gizli servis dosyaları Putin'in masasına koyarsa ve bazı dosyalar Surovikin'i içeriyorsa bu değişebilir.' dedi.

Rusya Savunma Bakanı Şoygu ocak ayında Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'u Moskova'nın 'özel askeri operasyon olarak' nitelediği Ukrayna işgalinin genel komutanlığı görevine getirmişti.

Bu değişiklik ile Ekim'de işgal birliklerinin komutanlığını alan Surovikin'in görevi son bulmuştu.

Surovikin, 1991 yılında Gorbaçov’a yönelik askeri darbede görev almıştı.

Surovikin’e bağlı birlik, Moskova’da üç darbe karşıtının öldüğü operasyona katılmış, Surovikin ise ilerleyen dönemde tutuklanmış, ancak soruşturma sonrası suçsuz bulunmuştu. HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *