image

 Hicaz’da yaşanan faciayla ilgili gazetemize konuşan Batmanlı kanaat önderlerinden ve İTTİHAD Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, Suudi yönetiminin Hac organizasyonunu yönetmeye ehil olmadığını belirterek İslam dünyasının Hac bölgesini ortaklaşa yönetmesi gerektiğini belirtti.

Hacda meydana gelen ve 4 binden fazla hacının feci şekilde ölümüyle sonuçlanan faciaya tepkiler sürüyor. Hac esnasında sık sık yaşanan faciaların nedeninin Amerikancı Suudi yönetiminin liyakatsizliği olduğunu belirten kanaat önderleri ve âlimler İslam ülkelerinin tümünün katıldığı özerk bir yönetimle sorunun haledilebileceğini belirtiyor.

HAC’DA OLANLAR HEPİMİZİ İLGİLENDİRMELİ

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Molla Enver Kılıçarslan, Haccın maddi durumu iyi olan tüm Müslümanlara farz olduğunu, dolayısıyla Hacca gitmemek gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, “ O yüzden Hac bölgesinde yaşanan her şey bizleri de ilgilendirir. Tüm Müslümanları ilgilendirir. Hac Müslümanların yıllık siyasi toplantısıdır. Her yıl dünyanın dört bir tarafından renkleri, dilleri, mezhepleri ayrı milyonlarca Müslüman Hicaz’da bir araya gelir. Sorunlarını konuşur, tanışır, vahdet içinde kaynaşır. Böyle bir yerin yönetim şekli, nasıl yönetildiği tüm Müslümanları ilgilendirir. Ne yazık ki Hicaz İslam düşmanlarına uşaklık yapan bir hanedanın denetimindedir ve bu yönetim ehil bir yönetim değil.” İfadelerini kullandı.

HACCA GİTMEK İÇİN 10 YIL BEKLİYEN VAR

Müslümanların Hac farizasını yerine getirme konusunda sıkıntı yaşadığını belirten Kılıçarslan, “ Milyonlarca Müslüman Hacca gidebilmek için yıllarca bekliyor. Hatta bazıları on yıldır bekliyor. Eğer Haccının yönetimi liyakatli insanların elinde olsaydı güzel projeler ve organizasyonlarla daha çok haccının sağlıklı bir şekilde ibadetini yapmasını sağlayabilirdi. Ama maalesef Suudi yönetimi liyakatli insanlardan oluşmuyor.” Dedi.

HER SENE HACDA FACİALAR YAŞANIYOR

 Hemen hemen her sene Hacda faciaların yaşandığını söyleyen Kılıçarslan, “ Suudi Hac organizasyonunu yönetemiyor. Buna liyakatli de değil layık da değil. Hac tüm Müslümanların ortak meselesidir. Daha öncede söyledim, diğer tüm İslam ülkelerin Hicaz’ın, Mekke ile Medine’nin yönetiminde payları olmalı. Eğer diğer İslam ülkeleri de işe el atsa inanıyorum ki hem organizasyon daha iyi olur hem de Haccılar daha özgür ve rahat haclarını yaparlar.” Açıklamasında bulundu.

HİCAZ’DA ÜMMETİN ORTAK YÖNETİMİ OLMALI

Suudi yönetimin çıkarcı bir yönetim olduğunu, İslam’ın kutsallarını önemsemediğini belirten Kılıçarslan, “ Hacılara da kötü davranıyorlar. Hacda güvenliği sağlayan görevliler kaba davranışlar sergiliyorlar. Hacıları rahat ettirme gibi bir dertleri yok. Haccın güvenliğini sağlayan şirket bir İngiliz şirketi… Yani Müslümanların kutsal mekânlarını Hıristiyan emperyalistler koruyor. Hac bölgesinin yönetimi kesinlikle özerk olmalı ve ümmetin ortak yönetimine sahip olmalı.” Dedi. Yunus Bozdaş

 

 

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *