image

Hangi borçların yapılandırılabileceğine açıklık getiren Ökten, “Söz konusu kanun ile kurumumuz tarafından 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip edilen, 2022/Aralık ve önceki aylara ait olup kanunun yayım tarihi olan 12/3/2023 tarihi veya kanunun ilgili hükümlerinde belirtilen sürelerin sonuna kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan kurumumuz alacakları ile takip ve tahsili kurumumuza verilen alacaklar yapılandırılmaktadır.” dedi.

BORÇLARIN YAPILANDIRMASI NASIL OLACAK?

31.12.2022 tarihinden önce (bu tarih dâhil) işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları asıllarının % 50’sine gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) uygulanacak. Yİ-ÜFE ile güncellenen prim alacağının süresi içinde peşin ödenmesi halinde, Yİ-ÜFE’nin % 90’ı silinecek.

Taksitle ödemeyi tercih edenler aylık dönemlerde 12, 18, 24, 36 ve 48 eşit taksitle ödeme yapabileceklerdir. Peşin ödeme veya taksitler kredi kartıyla ödenebilecek. Borçlarını yapılandıranlar; borçlarını peşin olarak öderlerse, ‘borcu yoktur’ yazısı alabilecek. Taksitle ödemenin tercih edilmesi halinde ise ilk taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi şartıyla ‘borcu yoktur’ yazısı alabilecek. Borçlular bu şekilde ihalelere katılabilecek, hak ediş ödemelerini alabilecek, 5510 sayılı Kanunun 90’ıncı maddesinin altıncı fıkrası kapsamında devlet yardımı, teşvik ve desteklerinden yararlanabilecekler.

SÜREÇ 1 AY UZATILMIŞTI

31 Mayıs’ta biten yapılandırma başvuru süresi 1 ay daha uzatılmış, ilk taksit ödeme süresi de böylece 1 ay ertelenmişti. Yapılandırmadan yararlanmak isteyen vatandaşların ilgili üniteye/birime şahsen, posta yoluyla, e-Devlet üzerinden veya e-Sigorta yoluyla başvuruda bulunulması gerekiyor. MUSTAFA KAYNAK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *