image

Havaların ısınmasıyla beraber yaz tatilinin yaklaştığı bugünlerde çocukların sağlıklı beslenmesi hususuna dikkat çeken Beslenme UzmanıDiyetisyen Sibel Çevik, obeziteyi tetikleyen unsurların başında genetik yapıylaberaber çevresel faktörler olduğunun altını çizdi.


Obeziteyi alınan enerjinin harcanan enerjiden fazlaolmasından kaynaklı ortaya çıkan metabolik bir hastalık olarak tanımlayanBeslenme Uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik, çocuklarda obeziteyi etkileyenfaktörlerden bahsederken paketli gıda ve kimyasal içeren bazı ürünlerinçocuklar üzerinde oluşturduğu fiziksel etkilere dikkat çekerek en sağlıklıbesinin doğal ürünler olduğunu ifade etti.

Çocuklarda obeziteyi etkileyen faktörleri aktaran Çevik,"Çocuklarda obeziteyi etkileyen iki faktör vardır. Birincisi genetik yapı,ikincisi ise çevresel faktörler. Genetik yapıya baktığımız zaman obezebeveynlerin çocuklarının obez olma riski yüzde 80'dir. Ebeveynlerden birininobez olması çocuklarının obez olma ihtimalini yüzde 40'a kadar düşürür. Bu da genetik yapının ne kadar önemli olduğunu gösterir." ifadelerinikullandı.

"PAKETLİ GIDALAR İÇERİSİNDEKİ KİMYASALLAR ÇOCUKLARIFİZİKSEL OLARAK ETKİLEYEBİLİYOR"

Çevresel faktörlere bakıldığında fiziksel aktiviteninkısıtlı olması ve çocuklara sınırsız bir şekilde yiyeceklerini sunulmasıobezite riskini artıran ikinci faktör olduğunu sözlerine ekleyen Çevik,"Televizyon izlemek ve bilgisayarda uzun süre zaman geçiren çocuklardafiziksel aktivitenin kısıtlı olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda televizyon vebilgisayar karşısında çocukların beslenmesi, farkına varmadan daha fazla kalorialmasına sebep olabiliyor. Bu da zaten yine obeziteyi tetikleyen faktörlerdenbiri oluyor." şeklinde konuştu.

Televizyonlarda görülen, besin değeri olmayan yiyecek veiçeceklere karşı çocukların cazibeye kapıldığını ve bunun da çocukları dahafazla işlenmiş gıda, besin ve paket ürünlere yönlendirebildiğini söyleyenÇevik, uzun süre tüketilen paketli gıdaların birçok sağlık sorunlarına sebepolduğuna vurgu yaptı.

Çevik, "Özellikle diyabet, kanser riski artışı, kalpdamar hastalıkları ve daha sayabileceğimiz birçok hastalığın altyapısınıoluşturabiliyor. Özellikle paketli gıdalar içerisindeki kimyasallar çocuklarınboy uzamasını durdurabilirken içerisindeki boyalar kız çocuklarının daha erkenergenlik dönemini yaşamasına sebep olabiliyor. Onun için çocukları daha çokpaketli gıdalardan uzaklaştırıp sağlıklı ve dengeli beslenme modeline geçmekgerekiyor." diye belirtti.

"BESLENME PROGRAMI SADECE ÇOCUĞA UYGULANMAMALI,YETİŞKİNLER DE UYGULAMALI"

Tedavi sürecine değinen Çevik, "Obez çocuklarıntedavisine başlamadan öncelikle endokrin uzmanına gösterilmesi ve hormondeğerlerine bakılması, sonrasında diğer tedavilere başlanılması gerekir. Diğerdediğimiz tedaviye beslenme ile başlayıp fiziksel aktivite, su ve uyku ile bunudengeliyoruz." dedi.

Sebze ve meyvelere çocuklara daha çok yatkın olabilmesi içinyetişkinlerin sebze ve meyvelerle olan ilişkisi çok önemli olduğunu dilegetiren Çevik, nedenlerini açıklayarak "Çünkü çocuk bunu analiz ediyor.Çocukların büyüdükleri yerdeki yetişkinler sebze ve meyve tüketmesi gerekir kiçocuk da bunu tüketebilsin. Yani sadece çocuğa yönelik bir beslenme programıolmamalı." şeklinde konuştu.

Çevik, "Diğer bir husus ise kesinlikle çocuklarızorlamamak gerekir. İki lokma da olsa çocuklar yediğinde yeterli olmasıgerekir. Çünkü bunu yavaş yavaş artırabiliriz ama çocuklar bu konudazorlanıldığında ters tepki olabilir. Yemek çeşitlendirilmeli, yani renkliolması gerekir. Renkli olduğunda çocuğa daha cazibeli geldiğinden tüketebilirler.Bunun yanında yemek öncesi ve sonrası abur-cubur verilmemeli ki iştahkapanmasın." diye belirtti. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *