image

Millî Eğitim Bakanlığı, tarım girdilerini yeniden yapılandırarak Türkiye'nin tarım üssü haline getirilmesine katkı sunmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Millî Eğitim Bakanı Özer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Gıda tedarik zincirinde küresel ölçekte yaşanan sorunlar, tarım ve hayvancılık alanını çok daha önemli bir sektör olarak ön plana çıkardı. Biz de Bakanlık olarak tarım liselerini yeniden yapılandırarak tarım alanında nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi ve ülkemizin bir tarım üssü haline getirilmesine katkı sunmak amacıyla özgün projeler hayata geçirdik. Bu kapsamda 2020'de tarım alanında eğitim verilen okullarımızın sayısı 72 iken 2023 yılında bu sayıyı 144'e çıkardık. Yüzde 100 lük bir artış söz konusu oldu.  Bununla birlikte 3 yeni okul açılışı için de çalışmalarımız devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut tarım alanı olan okullarda 30 dönüm ile 800 dönüm arasında değişen tarıma elverişli araziler bulunduğuna vurgu yapan Özer, "Toplamda 4 milyon metrekare araziye sahip olan okullarımız bu arazilerde halen çavdar, çeltik, patates, buğday, arpa gibi tahıl ürünleri ekiminin yanı sıra bahçe ve süs bitkileri, seracılık, meyce yetiştiriciliği, hayvan yetiştiriciliği, toprak analizleri, tohum çalışmaları gibi birçok faaliyet gerçekleştiriliyor." ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda dünyada gelişen tahıl ve buğday krizinden dolayı mesleki eğitim kurumlarının un ihtiyacını karşılamak üzere geçtiğimiz yıl 575 dönüm arazide buğday ekildiğini belirten Özer, bu yıl ise 2 bin 580 dönüm arazi için buğday ekimi yapıldığını kaydetti.

Tarım alanı bulunan okulların üretim kapasitesine de değinen Özer, "2017 üretim gelirimiz 1 milyon 329 bin lira iken 2022 sonu itibarıyla bu miktar 7 milyon 926 bin liraya çıktı. Okullarımızda hayvan yetiştiriciliği alanında geçmiş yıllarda büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yok denecek kadar az iken günümüzde özellikle 200 büyükbaş, 250 küçükbaş ve 6 bin kümes hayvanları yetiştiriciliği yapılıyor. Bu sayının her geçen gün arttırılması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra hayvan yetiştiriciliği alanı bulunan tarım okullarımızda ülkemizin farklı coğrafyalarında ön plana çıkan ipek böceği yetiştiriciliği ve arıcılık gibi uygulamalar devam ediyor." dedi. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *