image

Bin aydan daha hayırlı Kadir gecesinin de içinde olduğu Ramazan ayı yerini Ramazan Bayramı’na bıraktı. İslamiyet'e göre Ramazan Bayramı Şevval Ayı olarak kabul edilir. Ramazan ayında tutulan 30 günlük oruçtan sonra Allah'ın (cc) Müslümanlara hediye olarak sunduğu günler bütün İslam dinine mensup kişiler tarafından coşku ile kutlanılır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) Medine'ye hicret ettiklerinde oraya özgü olan cahiliye döneminden kalan iki bayram kutlanıyordu. Daha sonra Efendimiz (SAV) "Allahu Teâlâ size, kutladığınız bu iki bayramın yerine, daha hayırlısını, Ramazan bayramı ile Kurban bayramını hediye etti" (Ebû Dâvud) buyurdular. Bu günden sonra Müslümanlar tarafından kutlanan sadece iki bayram oldu. Bu haberimizde Ramazan Bayramı hakkında yapılması vacip olan davranışları; sadaka-i fıtır ve daha fazlasını sizler için araştırdık.

Bayrama ulaşmadan önce yoksullara verilecek sadaka-i fıtır hazırlanır. Bu sadaka Diyanet kaynaklarında Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanların belirli kimselere verdiği vacip olan bir sadakadır. İstenilirse herkesin gücü yettiği miktarda daha fazla verilebilir. Bayrama ulaşmadan verilmesi daha makbul olan bu sadaka sayesinde yoksul durumda olanlar ihtiyaçlarını karşılayarak bayrama daha mutlu girmiş olurlar.

Ramazan Bayramı’nda sabah erken kalkınmalı. Özel bir gün olması sebebiyle cünup olunsun ya da olunmasın gusül abdesti alınması güzel olur. Kültürümüzde bayramlıklar yadsınamaz bir yer almıştır. Dişler fırçalandıktan sonra bayramlıklar giyilip bayram namazına gidilir. Bayram namazı kılındıktan sonra camii cemaatiyle bayramlaşmak çok makbuldür. Ramazan bayramının ilk günü bir yıl içinde oruç tutulması haram olan beş günden biridir.

Bayramın ilk günü bayram namazı kılınır. Ülkemizde erkeklerin daha çok kıldığı bu namaz için ezan okunmaz. Şimdi namaz saatleri önceden herkese bildirilse de asrı saadet zamanında bu bildirim farklı şekilde sağlanıyordu. Resulullah (SAV), bayramlarda "Essalâtü câmiah (Topluca namaz kılmaya buyrunuz)" şeklinde buyurmuştur.

Bayram namazının ardından camiilerde, evlerde, veya akraba ziyaretlerinde bayramlaşma gerçekleşir. Ardından Sıla-i rahim yapılır. 

Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) "Kim rızkının bollaştırılmasını yahut ecelinin geciktirilmesini arzu ederse, akraba ile irtibatını sürdürsün!" (Müslim, Buhârî) buyurmuşlardır. HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *