image

ÇİFTÇİ BU SENEKİ VERİMDEN ÜMİTVAR

Geçtiğimiz hafta yoğun bir şekilde bölgeyi etkisi altına alan yağışlar, zirai faaliyet açısından çiftçiyi sevindirirken mevsim normalleri dışında oluşan kar yağışı tarım sektörünü korkuttu.

Mart ayının ilk haftasında başta Batman olmak üzere bölgedeki birçok ili etkisi altına alan yağışlı hava çiftçiyi sevindirdi.

Bölgede tarım faaliyetleri yapan çiftçiler, son yağışların ardından adeta mevsim normalleri dışında oluşan kar yağışını değerlendirerek ekinlere olumlu-olumsuz yansımalarını paylaştı.

Kış mevsimi içerisinde yağışın yetersiz olmasından dolayı tüm tarlasını manuel sulama sistemi ile suladığını belirten çiftçilerden Lütfü Emsal, "Kışın hava sıcaklığı bugünkü gibiydi. Son bir ay ise adeta kış mevsimini yaşıyoruz. Yağan kar ekinleri yaktı. Bu yağışlar nisan ayı sonuna kadar yeterlidir. Bundan sonra hava durumunun serin olabileceğini düşünüyoruz. Tabi ki hepsi Allah'ın takdiriyle olabilecek şeylerdir. Geçen sene nisan ayı öncesi art arda yağmur yağdı, nisan da kesilince buğday başakları doldu." dedi.

"SON YAĞAN YAĞMURLA EKİNLERİMİZ VE HAYVANLARIMIZ KURTULDU"

"Kırsal kesimde yağan kar ekinlere kısmen zarar vermiş olsa da vaktin erken olması dolayısıyla pek etkili olabileceğini tahmin etmiyorum" diyen Emsal, "Zaten aslında yağan kar değil, ardından oluşan soğuk ekinlere zarar verdi. Zararı da yaprakların ucuna hafiften dokunuşla oluştu. Yoksa pek ciddi bir zarar söz konusu değil. Çok şükür bizler halimizden memnunuz." ifadelerini kullandı.

Bu seneki yağışlardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Celal Aydın ise şunları söyledi: "Eskiden beridir buradayız. Maşallah yağmur çok güzel yağdı, yağmasaydı rezil olurduk. Çünkü güzel bir şekilde sulamasını yapamazdık, bizim ve Allah'ın sulaması aynı değildir. Son yağan yağmurla ekinlerimiz ve hayvanlarımız kurtuldu. Biz zararını görmedik, yararını gördük. Bu yıl çok şükür ekinlerin durumu çok iyidir, ilaçlamasını da yapsak tamamdır. Allah, bize rahmetini gönderdi." (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *