image

Vali Canalp, “Batman’a geleli yaklaşık 6 ay oldu.  Batman ile ilgili kendimce belli gözlemleri yapabilme imkanına kavuştum. Ama ilk gözlemlerimi ilk günlerde sokağa çıktığım zaman, bir caddede yürüdüğümüz zaman, bir parkta oturduğumuz zaman insanların sizden en fazla beklentilerinin ne olduğunu net şekilde gördüm; İnsanlar iş istiyor.  Herkesin en temel bir numaralı beklentisi istihdamdır.” Dedi.

“BATMAN ÇOK GERİLERDE”

Konuşmasını sürdüren Vali Canalp, “Peki bunun bu şekildeki sosyolojik gerçekliği iktisadi temeline indiğiniz zaman ne görüyorsunuz? Bununla ilgili de TUİK’in bir çalışması var. İl’leri kendi içerisinde sınıflandıran, derecelendiren ve sıralamaya tabi tutan en son çalışma 2016 yılında yapıldı. TÜİK'in 2016 yılında yapmış olduğu bu çalışmada çok acı bir tablo çıktı Batman açısından. Batman genel iller sıralamasında 81 ilin içerisinde 72 sıradadır. Ama bizi, Batman ailesi olarak hepimizi Vali olarak, Belediye Başkanı olarak beni ilgilendiren alt başlık ise endüstri ilişkilerdeki sıralamamızdır. Endüstri ilişkilerdeki sıralama neden en düşük derseniz bunun dört unsuru var. Bir tanesi istihdam bununla bağlantılı olarak işsizlik  ve bunlarla yakın bağlantısı olan başka bir kavram günlük elde edilen ücret düzeyi ve dördüncüsü bu ücretten elde edilen tatmin. Bu dört kritere göre endüstri ilişkiler alanında Batman’ı sıralamaya koyduğunuz zaman, Batman 81 vilayetin içerisinde 81. sırada.” İfadelerini kullandı.

Vali Canalp, “Türkiye’nin sonuncusu olmak gibi Batman’ın kaderinde olamaz.  Batman’ın şu anda bulunmuş olduğu noktalardan çok daha ötelere hızlı ve seri bir şekilde götürmekle hepimiz mükellefiz. Bu masanın etrafında bulunan herkes bu vebali sorumluluğunu omuzlamış kişilerdir. En başından ben.  Hem de çifte sorumluluğumuz var.  Hem Belediye Başkan Vekili olarak hem de Vali olarak bu sorumluluğu alıyorum ve kabul ediyorum. Ve şunu da kabul ediyorum ki, almış olduğumuz bu sıralamayı çok kısa zaman içerisinde daha ötelere götürme imkanı vardır. Bu ne ile olur, bu ancak paradigmayı değiştirmekle olur.  Yani var olan bu yapı içerisinde ufak tefek tadilatlar yapalım, küçük eklemeler yapalım, kısacası ıslahat yaparak Batman’ı düzeltemeyiz. Batman’da devrim yapmamız gerekiyor. Batman’da öyle bir devrim yapmamız gerekiyor ki, çok kısa zaman içerisinde Türkiye’nin 81 ili içerisinde 81. sırada olan Batman’ı ilk 10’a girmesi için atılımlar yapmamız gerekiyor. Bu da ne ile olur. Bu da paradigmayı değiştirmekle olur. Bu paradigma nasıl değişir, Batman’da güçlü ekonomi nasıl ortaya çıkar? Sorusunu sorduğumuz zaman hemen Batman’ı bir gözlemleyelim, tarım tek başına bu işin üstesinde gelebilir mi?  On binlerce insana aynı anda gerçek anlamda istihdam sağlayabilir mi? Tarımla ilgili temel eksikliklerimiz var. Daha doğrusu tarımsal ürünlerin değerlendirilmesi ile ilgili çok temel eksikliklerimiz var. Başka bir alan, Batman’ı turizm ile geliştirme imkanımız var mı?   On binlerce insanı turizmde istihdam edebiliriz. Bütün sektörlere turizm can damarı olacak diye bir iddiamız var. Hasankeyf var, eyvallah. Ama Hasankeyf esnafını bile en küçük ilçemiz, en az nüfusa sahip ilçemizin esnafını dahi tatmin etmekten uzak bir turizm altyapımız var. Altyapıyı geliştirelim ama bu alana ne kadar yatırım yaparsanız yapın.  Bu, Batman’ı kanatlandıracak, coşturacak ve hızlandıracak bir aktivite olarak ön planda tutulacak bir sektör olamaz” diye konuştu. VEYSİ GÜLTEKİN



0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *