image

Uygulama alanına daha önce dikilen 1470 adet meyve fidanın yanı sıra bugün yapılan törenle 185 adet Aydın inciri fidanı da toprakla buluşturuldu.  

Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, Aydın İncir Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle, gerçekleştiren fidan dikimi etkinliği sırasında yürütülen çalışmalara ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali, “Hasankeyf, başlangıç noktalarından biri. Birçok bitki ve meyvenin de aslında çıkış noktası Mezopotamya’dır.  Hasankeyf inciri zaten çok lezzetli bir meyve, ama Aydın yöresinde yapılan incir tarımı da dünyada söz sahibi ve buradan çok ciddi bir katma değer elde ediliyor. İncir, ihracata konu olması sebebiyle büyük bir döviz kaynağı aynı zamanda. Hasankeyf’in yeni yerine taşımasıyla birlikte yeni bir Hasankeyf inşa edildi. Fakat burada Hasankeyflilerin geçimini de planlamamız ve bu konuda da bir çalışma yapmamız lazım. " diye konuştu.  

Demonstrasyon alanında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk, "90 dekarlık bir alanda geleneksel meyve fidanlarının yanı sıra hem yeni tarım ürünleri denecek hem de çiftçilere uygulamalı bir eğitim verilme imkanı olacak. Birçok kayısı grubu, elma, ayva, kiraz, şeftali, armut, zeytin, badem, fıstığın yanı sıra   bugün de Aydın inciri dikeceğiz. Toplamda bulunduğumuz bu alanda; 1470 meyve fidanı dikildi,  9 bin adet lavanta dikimi yapıldı. İlkbaharla birlikte yaklaşık 5 bin 400 adet de tıbbi aromatik bitki ekimi yapılacak" dedi.  

Etkinliğe; Valinin yanı sıra, Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk, Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, İl Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş,  Aydın İncir Araştırma Enstitüsünden Dr. Birgül Ertan, Dr. Sunay Dağ ve ilgili kurum müdürleri ile çiftçiler katıldı. M. EMİN URAZ

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *