image

Batman Merkez Meydan Mahallesi'nde yaklaşık 20 yıldır matbaaişleten Davut Başaran, eskiden yapraklı takvim kullanımının çok yaygınolduğunu, yılda 70 bin takvim bastığını belirtti.

Son yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle gittikçe takvimbasımının azaldığını ifade eden Başaran, şu an yılda 5 bin takvim bilebasamadıklarını söyledi.

Teknolojinin ilerlemesi ve maddi külfetlerin artmasınedeniyle takvim basımının düştüğünü, bu nedenle halkın takvim bulmada çokzorluk yaşadığının altını çizen Başaran, günde 10-15 kişinin takvimbulamadığında iş yerlerine gelip takvim almak istediğini ifade etti.

"TAKVİM BASIMI OKADAR YAYGINDI Kİ CUMA GÜNLERİ CAMİ ÇIKIŞINDA HALKA DAĞITILIYORDU"

Eskiden takvim basım ve kullanımının yaygın olmasındandolayı esnafın iki ay önce takvim siparişi verdiğini belirten  Başaran,"20 senedir matbaa sektöründeyiz. Eskiden yapraklı takvim kullanımı çokyaygındı. Eskiden yılda yaklaşık 70 bin takvim basıyorduk. Hatta yılınbitmesine iki ay kala herkes takvim sipariş vermeye başlardı. Millet deerkenden takvim temin etme derdindeydi. Neredeyse her market, müşterisinehediye etmek için takvim basardı. Hatta yapraklı takvim basımı o kadar yaygındıki Cuma günleri cami çıkışında halka dağıtılıyordu." ifadelerini kullandı.

Bölgede yapraklı takvim kullanmanın çok güzel bir gelenekolduğunu ifade eden Başaran, "Çünkü takvim yapraklarında her güne birayet, bir Hadis-i Şerif yazıyordu ve bunun halka faydası da çoktu." dedi.

"MİLLET DETAKVİM BULMAKTA ZORLUK ÇEKİYOR"

Başaran, "Belki çoğu kişi hiçbir şekilde ne ayetle nede hadisle tanışıyordu ama takvim yapraklarının sayesinde günlük ya bir ayet yabir hadis ya da güzel bir hikâye okuyup faydalanıyordu. Maalesef teknolojiningelişmesiyle yapraklı takvim kullanımı gittikçe azaldı. Yıllık takvim basımsayımız 5 bin ya var ya yok. Esnaf eskisi gibi takvim basmadığından millet detakvim bulmakta zorluk çekiyor hatta günde neredeyse 10-15 kişi iş yerimizegelip takvim almak istiyor." dedi.

"TEKNOLOJİNİNİLERLEMESİYLE YAPRAKLI TAKVİM KULLANIMI YOK OLMA YOLUNDA"

Başaran, "Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte takvimkullanımı neredeyse yok olma yolundadır. Yapraklı takvim kullanımı yöremizdegüzel bir gelenekti, devam edilmesi gerekirdi. Maalesef artan maliyetlerdendolayı eskisi gibi rağbet yok. Eskiden takvim fiyatları uygundu ama şu anda birtanesinin maliyeti nerdeyse 10 liranın üzerine çıkmış durumda. Son dönemde herüründe yaşanan fiyat artışları insanları geçim derdine düşürdü, bu da takvimbasımını çok etkiledi." şeklinde konuştu.

"YAPRAKLITAKVİMDEN GÜNLÜK AYET VE HADİS OKUYORDUK"

Kimse takvim basmayınca temin etmekte güçlük yaşadıklarınıbelirten Cüneyt Şengül, "Şu anda takvim bulamıyoruz. Eskiden yapraklıtakvim kullanımı çok yaygındı ama şu anda yaygın değil. Kimse basmayınca teminde edilemiyor. Teknoloji yaygınlaştığından dolayı takvim basımında düşüşyaşandı. Bu nedenle de takvim bulamıyoruz. Yapraklı takvimlerin içinde ayet vehadis olduğu için çok faydalanıyorduk." dedi.

"TAKVİMYAPRAKLARINDAN BİRÇOK ŞEY ÖĞRENİYORDUK"

Takvim yaprakları sayesinde günlük ayet, hadis ve birçokbilgi öğrendiklerini ifade eden Esra Say ise şunları söyledi:"Eskiden takvim kültürü çok yaygındı. Şu anda eski takvimlerden eser yok.Eskiden takvim yapraklarında günlük ayet, hadis, günün yemeği, çocuk isimlerive güzel anekdotlar okuyup faydalanıyorduk. Teknolojinin gelişmesiyle maalesefevlerimizde takvim kültürü kalmadı. Şu anda hangi eve gitsen takvim kültürükalmamış. Çok güzel bir kültürümüzdü keşke o kültürümüz geri gelseydi." (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *