image


Tarımve Orman Bakanlığının destek verdiği ve kuraklığa karşı dayanıklı ürünlerinbaşında gelen mercimek ekimi, Batman’da başladı.

BatmanTarım ve Orman İl Müdürlüğünce, Bakanlığın yüzde 75 hibe desteğiyle 400çiftçiye 160 ton kırmızı mercimek tohumu dağıldı. Çiftçiler Bakanlığındesteğiyle aldığı mercimeğin ekimini gerçekleştirdi.

Bugünbaşlayan mercimek ekiminde çiftçilerle bir araya gelen Tarım ve Orman İl MüdürüMehmet Gün, yaptığı açıklamada, 400 çiftçiye dağıtılan 160 ton mercimektohumunun toprakla buluştuğunu belirtti.

“Kırmızı mercimek kuraklığa karşıdayanıklıdır”

Çiftçilerebuğday ekiminde de desteklerinin olduğunu söyleyen Gün, “BakanlığımızınBitkisel Üretim Genel Müdürlüğü özellikle atıl durumdaki tarım arazilerinindeğerlendirilmesi ve kırmızı mercimeği geliştirme projesi kapsamında ilimizeyaklaşık 160 ton kırmızı mercimek tohumu projesi verildi. Bu projemizleyaklaşık 400 çiftçimize destekleme verildi. Kırmızı mercimeğin hem gübrekullanılmaması hem de kuraklığa dayanıklı olması itibariyle bizim bunugeliştirme maksadımız oldu. Çiftçilerimizin de projeye teveccühü oldu. Şu andayağmurlar ne kadar azsa da küçük bir yağmurla toprak tava gelmiştir. Şu andakırmızı mercimek ekimi yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Çiftçilerimizden buğday ekmeleriniistiyoruz”

Kırmızımercimek tohumu projesinin Batman’a bereket getirmesi temennisinde bulunan Gün,buğday için de desteklemelerin başladığını söyleyerek şöyle devam etti:

“Yağmuryağmasıyla toprağımız da tava geldikten sonra diğer hububatlarda özelliklebuğday ve arpada ekimleri de başlayacaktır. Çiftçilerimize bir tavsiyedebulunmak istiyorum. Bizim için buğday stratejik bir öneme sahip. Ne kadar girdifiyatları fazla olduğu bahsediliyorsa da bağdayın ekilmesi gerekir. Buğdayınhem önemi ve hem de getirisinden dolayı önemlidir. Çiftçilerimizin buğdayekmelerini ve bu konuda teveccüh göstermelerini istiyoruz. Buğday için tarımsaldestek fiyatları açıklandı. Hem mazot gübre desteği hem de kilogram başındabuğday desteği yapılmaktadır.”

“Kuraklığa dayanıklı olduğu içinmercimek ekmeyi tercih ettik”

Yüzde75 hibeli kırmızı mercimek tohumu ekmeye başladıklarını ifade eden çiftçi ErkanKayra, “Başvurumuz üzerine ismimiz çıktı. 40 dönüm için 500 kilo mercimektohumu teslim aldık. Dönüm başına 13 kilo atıyoruz. Gübre, tohum fiyatlarınınyüksekliği, maddi imkânsızlık ve kuraklığa dayanıklı olduğu için mercimekekmeyi tercih ettik. Mercimeğin maliyeti buğday ve arpaya göre daha düşüktür.Destekleme olunca da yüzde 75 hibeli mercimekten faydalandık.” dedi. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *