image


Kış aylarının kapıya dayanması, akaryakıt, elektrik ve hemen her şeye zam gelmesi gözleri kış aylarının vazgeçilmezi mandalina ve portakala çevirdi. Sebze hali esnafına göre meyve fiyatları vatandaşı üzmeyecek ama sebzeler cep yakacak.

Esnaf fiyatların artma sebebi olarak ise çiftçinin üretimde zorlanması, tarladan şehre gelene kadar birçok elden geçip pahalanmasını gösteriyor.

"MEYVENİN BU SENE DENGELİ BİR FİYATI OLUR, SEBZEYSE BİRAZ YÜKSEK FİYATLI OLUR"

Narenciyede fiyatların normal olacağını ama sebzede artış beklediklerini belirten sebze hali esnafından Mehmet Şah Ekin, "Meyvelerin, özellikle de narenciyenin bu sene dengeli bir fiyatı olur. Öncelikle bahsetmek istediğim konu üretici yani çiftçiler. Akaryakıt, elektrik, gübre ve benzeri hemen her şeyin zamlanması masraf ve gideri arttırıyor. Tabi ki buda fiyata yansıyor. Ama mandalina, portakal gibi narenciye ürünleri, diğer sebze ve meyvelere nazaran bu sene daha uygun olur ve halk faydalanır." dedi.

Ekin, "Sebzeye gelirsek; domates, biber, patlıcan gibi mevsimsel ürünlerin fiyatı biraz yüksek olacak. Ayrıca maliyetlerinin yüksek olması da fiyatlara yansıyor. Tahminime göre domates, biber, patlıcan, salatalık gibi sebzeler meyveden fiyat olarak daha yüksek olacak. Bunun da en büyük sebebi üreticinin zorluk çekmesi. Ayrıca elden ele geçerken her el üstüne kar bırakıyor. Mesela üretici bize domatesi 3 TL'ye verebilir ama eğer aradaki eller yani komisyoncu artarsa bu 4-5 TL olur. Bizden çıkınca bu sefer dışarıda 7-8 TL oluyor." diye ifade etti.

"YETKİLİLERİN DESTEK OLMASI LAZIM"

İnsanların yaşam mücadelesi verdiğini söyleyen ve yetkililerden çiftçi ve esnafa yardım edilmesini isteyen Ekin, "Yaşamak için insanlar mücadele ediyor. Bir insan da üzerinde sorumluluklar varsa mecburen mücadele eder. Bu mücadele de zaten üretimi getiriyor bu da stoklarda ürünlerin olmasını sağlıyor. Yetkililerin destek olması lazım. Her şeyi halktan, esnaftan beklememeliler, onların da yardımcı olması gerekiyor. Bugün ben bir iş yapıyorsam ve bana yardımcı olmuyorlarsa ben o işten ne zevk alırım ne de verim. İşte bu yüzden devlet her şeyin başında olmalı. Ben sana yardım etmeyip sömüreceğim derse o zaman ben yaşamam, ben yaşamazsam devlette yaşamaz." ifadelerini kullandı.

"YÜKSEK MALİYET ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKMÜŞ DURUMDA"

Çiftçilerin büyük bir kısmının işi bıraktığını belirten sebze hali yönetim kurulu üyesi ve sebze hali esnafı Ömer Doğan, "Genel olarak sebze ve meyvede fiyatlar yüksek. Sebebi ise yakıt, kira gibi birçok detayın yüksek olması. Üreticinin üretmekten vazgeçmesinden dolayı ürün az ve bu sebepten pahalı. Yüksek maliyet çiftçinin belini bükmüş durumda. Çiftçi can çekişiyor. Çalıştığımız çiftçilerin yüzde 80'i bu işi bırakıp daha farklı sektörlere yöneliyor." dedi. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *