image


Ticaretle uğraşanların mutlaka Kur’an ve sünnet çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini belirten Şimşek, İslam’da ticaret ahlakının büyük bir önem oluşturduğunu ifade etti.

Birçok ayet ve hadisin insan ilişkilerinden ve ticaretten bahsettiğini, Müslümanların ticaret kimliklerinin İslam’a göre olması gerektiğini vurgulayan Şimşek, özellikle son zamanlarda buna çok daha fazla ihtiyacın olduğunu söyledi.

Müslümanların ticaretlerinde birbirlerini kesinlikle kandırmaması gerektiğini, malın değerinin çok üstünde satılmasının yine Müslümana bir zulüm olduğuna dikkat çeken Şimşek, Müslümanların ticaretlerinde örnek olmaları gerektiğini belirtti.

Allah Teâlâ’nın insanları kendisine kulluk yapsın diye yarattığına işaret eden Şimşek, bu nedenle Allah’ın insanların bütün hayatlarına müdahil olduğunu kaydetti.

“TİCARET AHLAKININ ÖNEMİ AYET VE HADİSLERLE BELİRTİLMİŞTİR”

Kur’an-ı Kerim’in insanlara, hayatlarının her alanına dair emir ve yasaklar tebliğ ettiğine dikkat çeken Şimşek şöyle devam etti:  “İslam’da ticaret ahlakı da önemlidir. Şüphesiz ki bu alan hem çok önemlidir hem de önemine binaen Allah’ın bu konuda pek çok ayeti kerimesi vardır. Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bu hususta pek çok hadisi şerifleri mevcuttur. Bu da bize bir çerçeve çiziyor. Allah bir ayeti kerimede şöyle buyuruyor; ‘Kendi aranızda mallarınızı batıl yollarla yemeyiniz.’ Bir hadiste ise ‘Bizi aldatan bizden değildir’ diye buyuruluyor. Biz Müslümanlar olarak şunu bilmemiz lazım; yaptığımız her şey ve söz kayda geçiyor ve Allah katında bunun hesabı bizden sorulacaktır.”

“MÜSLÜMAN TİCARET KİMLİĞİ ORTAYA KONULMALI”

Ticaretin bir Müslümana yakışır şekilde yapılması gerektiğine vurgu yapan Şimşek, “Peygamber Efendimizin ifadesi ile rızkın 10’da 9’u ticarettedir. Ancak bu helal yolla yapılan ticaretle mümkündür. Allah Teâlâ helal rızıkta bereket, haram rızıkta ise tabiri caizse felaket koymuştur. Dolayısıyla Müslümanlar olarak bizim özellikle bu son zamanlarda buna çok daha fazla ihtiyacımız var. Yani Rabbimiz ticaretle ilgili bize nasıl davranmamız gerektiğini açıklamış ve bizde buna dikkat etmemiz lazım. Bir Müslüman, Müslüman kimliğini ticaretinde ortaya koyması gerekmektedir.” diye konuştu.

“MÜSLÜMANIN TİCARET KİMLİĞİ İSLAM’A GÖRE OLMALIDIR”

Müslümanın ticaret kimliğinin İslam’a göre olması gerektiğinin altını çizen Şimşek, şunları söyledi: “Bu nasıl olur; her şeyden önce helal bir şekilde kazanmasına dikkat etmesi lazım. Yani gelsin de nerden gelirse gelsin ahlakı Müslümanın ahlakı değildir. O yüzden Allah Teâlâ diyor ki ‘Batıl yollarla birbirinizin malını yemeyin.’ Aynı şekilde ‘Veyl (cehennem) o kimselere ki; alışverişte hile yapanlara’ nasıl hile yapıyorlar; kendi alacağını karşısındakinden tam alıyor ama karşısındakine tartıp verdiği zaman eksik veriyor. İşte bu şekilde davrananlara Allah Teâlâ ‘Yazıklar olsun onlara’ diyor.”

 “MÜSLÜMAN, TİCARETİYLE ÖRNEK OLMALIDIR”

Müslümanların kesinlikle faizle alışveriş yapmaması uyarısında bulunan Şimşek, “Özellikle kredi, çek gibi bir şekilde haram yollara girerek alışveriş yapmak dinimize aykırıdır. Peygamber Efendimiz faiz ile olan alışverişi lanetlemiştir. Allah Teâlâ faizle alışveriş yapmayı haram kılmıştır. Faiz ile alışveriş yapmak Allah’a ve dinimize savaş açmaktır diye tabir edilmiştir. Özetle bir Müslüman hayatının her anında Müslüman olduğunu unutmayacak, Müslüman kimliği ile davetçi olacak ve ticaret yaparken bile Müslümana şefkatle davranarak, gereğinden fazla pahalıya vermeden, burcuna mühlet tanıyarak veya onu affedecek şekilde davranarak karşısındaki insana bir mesaj vererek bir Müslümanın ticareti nasıl olması gerektiğini göstermelidir.” ifadelerini kullandı. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *