image


Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Standart Yağış İndeksi (SPI- Standardized Precipitation Index) Metoduna Göre Türkiye'nin özellikle yılınikinci yarısında beklenen yağışları alamadığı ve ülkenin önemli bir bölümüolağanüstü ve şiddetli kurak olarak gösterildi.

Küresel ısınmaya bağlı hem kar hem de yağmur yağışlarındayaşanan meteorolojik kuraklık, başta tarım sektörü olmak üzere büyük endişeoluşturdu.

İSTİHDAM YOK, TARIM CAN ÇEKİŞİYOR

TÜİK 2020 iş gücü verilerine göre en yüksek istihdam oranı%50,9 ile TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) Bölgesi'nde gerçekleşti. En düşükistihdam oranı ise %26,0 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) Bölgesi'ndeoldu.

İstihdamın en düşük olduğu bölge illerinde çiftçi geçim veistihdam kaynağı olan tarımda son yılların en zor anını yaşadığını belirtiyor.

Tarımsal girdi fiyatlarındaki hızlı artış üretimi tehditederken özellikle gübre, mazot, enerji gibi temel girdilerin fiyatının çokhızlı artması üretimi zorlaştırıyor. Girdilerin pahalı olması nedeniyle sonyıllarda üretim yapamayan ve tarlasını boş bırakan çok sayıda çiftçinin olduğubelirtiliyor.

Yılların çiftçisi Serdar Soysal, bölgede yaşadıklarısorunları anlattı.

Çiftçilerin elektrik kullanımında sıkıntı çektiğini ifadeeden Soysal, üreticilere geç elektrik ulaştığını bu nedenle çiftçilerin zordurumda olduğunu ifade etti.

2013 yıllarında 16 bin TL’ye 40 bin adat fide aldığını, şuan 40 bin fidenin 75 bin TL’ye mal olduğunu dile getiren Soysal, "13dönümlük bir seramız var. 2013 yılında 16 bin TL’ye 40 bin fidan alıyorduk. Şuanda bir adetini 1 lira 85 kuruşa aldığımızda 75 bin TL rakam ortaya çıkıyor.Bu yıl ilk defa serayı ekmedim. Hesaplama yaptım, gübre, ilaç, mazot, elektrik,işçiliği, naylonu hesapladığımız zaman gerçekten de kurtarmıyor. Ektiğimizzamanda zarar edeceğimi biliyorum ve bu sene kurmadım.  Bu konuda ciddiadımların atılması desteklerin artırılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

BÖLGE İLLERİNE POZİTİF AYRIMCILIK BEKLİYORUZ

"Doğuya pozitif bir ayrımcılık beklerken maalesef tamtersiyle karşılaşıyoruz. Böyle olunca üreticiler bu sorunlarla boğuşmaktanürküyor ve üretim, yatırım yapmaktan kaçıyor." diyen Soysal yetkililerigöreve çağırdı.

Ziraat Mühendisi Ebubekir Çağlın ise, tarımsal ürün veilaçların kontrolsüz bir şekilde yüzde 100 artığını belirterek, çiftçileringirdi maliyetleri karşısında ezildiğini söyledi.

Son zamanların en şiddetli kuraklık dönemi olduğunuanımsatan Çağlın, barajlardaki suların azalmasıyla çiftçilerin su kanallarınısırayla kullandığını aktardı. Susuzluğun ciddi verim kaybına sebep olacağınıvurgulayan Çağlın, "Bu kuraklık döneminde çiftçinin elinden tutulmazsatarımsal üretimde çok ciddi zararlara sebep olacaktır ve bu doğal olarakülkemize yansıyacaktır." ifadelerini kullandı.

Borç gerekçesiyle çiftçi ve köylerin elektriği kestiğiniifade eden Çağlın, elektrik kesintilerinin çiftçileri ve tarımsal verimietkilediğini belirtti. HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *