image

Geçtiğimiz yıldan beri hayatı olumsuz anlamda etkileyen ve günlük yaşamı ise adeta durma noktasına getiren küresel Covid-19 salgını en çok küçük esnafı olumsuz etkiledi.

Kısa sürede tüm dünyaya yayılan ve Türkiye’de de halen etkisini sürdüren Covid-19 salgını hayatı her alanda olumsuz etkilemeye devam ediyor. Salgın sonrasında her sektörde olduğu gibi küçük esnaf da mart ayından bu yana işleri düştüğü için zor günler geçiriyor.

Salgın sürecinden bu yana zor günler geçiren ve iflasın eşiğine gelen esnaf, son kısıtlamalardan sonra hiç iş yapamaz hale geldi. Salgın nedeniyle satışlarda rekor düşüşlerin yaşanmasıyla birlikte esnaf bir bir kepenk kapatmaya başladı.

Salgının etkisi nedeniyle zor bir dönemden geçen esnaf, normalleşme ile beklediği rağbeti görmezken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Kabine Toplantısı'nda alınan tam kapanma kararı ile hayal kırıklığına uğradı.

Biriken kiralarını,  faturaları ve çalıştırdıkları personelin maaşlarını bile ödemekte zorluk çeken ve bir ay boyunca umudunu Ramazan Bayramı’nda yapılacak alışverişe bağlayan esnaf, Ramazan Bayramı öncesi alınan tam kapanma kararına tepki göstererek kararın tekrar gözden geçirilmesini istiyor.

Covid-19 salgını sürecinde çok zor günlerden geçtiklerine dikkat çeken ayakkabı dükkan işleten Ferhat Sağıroğlu, esnafın tam kapanmayı kaldıramayacağını söyledi.

“ZİNCİR MARKETLER AÇIK, KÜÇÜK ESNAF NEDEN KAPALI?”

“18 günlük tam kapanma esnafın bitmesi demektir” diyen Sağıroğlu, “Tam kapanma mağduriyet değil esnafın bitmesi demektir. Şu anda esnaf bitmiş durumda ve devlet de bunu farkında. Esnaf olarak bir yere kadar dayanabiliyoruz. Tam kapanma kararı alındığında Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ile işbirliği yapıldı mı bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla yapılmadı. esnafın bir bayram umudu vardı ve bayramı bekliyorduk. Belki eskiden kalan, harap olan ticaretimizi düzeltmeye çalışacaktık. Fakat tam kapanma kararı ile bir beklentimiz kalmadı. Esnaf olarak perişan duruma düştük. Söz verdiğimiz ödemelerimiz var, kimse alacağından vazgeçmeyecek. Zincir marketler ve diğer marketler sattığımız bütün ürünleri satıyor, nalbur malzemesi bile satıyor. Zincir marketler açık, küçük esnaf neden kapalı? Bunu anlayamıyorum.” dedi.

“TAM KAPANMA İSTEMİYORUZ”

Geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı öncesinde de yine aynı bu mağduriyeti yaşadıklarını hatırlatan Yaşar Sağıroğlu da, “Ödemelerimiz var ama yapamayacağız. Tam kapanma esnafı çok kötü etkileyecek. Tam kapanma istemiyoruz. Esnaf için tam kapanma ama turizmciler için hazırlık yapılıyor. ” ifadelerini kullandı.

Esnaf olarak çok zor durumda olduklarına dikkat çeken berber dükkanı işleten Mustafa Ata ise Covid-19 tedbirleri kapsamında alınması gereken bütün önlemleri aldıkları halde her zaman kısıtlamalarla karşı karşıya kalmalarına bir anlam veremediğini söyledi. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *