image

6 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazar yerleri başta olmak üzere toplu mekânlarda maske takılmasının zorunlu hale getirildiğini, valiliklerin e-devlet üzerinden ücretsiz maske dağıtımına başlandığını, parayla maske dağıtımının yasaklandığını ve marketlerde verilen maskelerin ücretsiz olduğunu açıklamıştı.

Covid-19 salgınına karşı tedbirlerin başında gelen maske kullanımı uzmanlar tarafından sıklıkla tavsiye edilirken, piyasada tek kullanımlık, 3 katlı, kullan at, nano teknolojili ve filtreli olmak üzere çok sayıda çeşidine ulaşmak mümkün. Virüsün etkili olmaya başladığı ilk aylarda piyasada bulunması oldukça zor olan maskeler şu anda ise tüm medikalci, eczane ve marketlerde bulunabiliyor.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından medikalci, eczane ve marketler maske satışı yapamazken, vatandaş da para ile bile maske bulmakta zorlanıyor.

“BU ŞARTLAR ALTINDA VATANDAŞ MAĞDUR OLUYOR”

Maske yasağıyla ilgili bir genelge yayınlanmadığı için bu işin nasıl yürütüleceği konusunda çok net bir durumun olmadığını belirten esnaf Ercan Gökpınar, “Maske satışıyla ilgili gelen yasaklar eczacılar ve halk nezdinde çok ciddi anlamda sıkıntı oluşturdu. İnsanlar bankaya girmek, otobüsle binmek veya markete girmek istiyor ama maske yok ve maskeyi satan da yok. Bu şartlar altında vatandaş mağdur oluyor. Bu yasak hem vatandaş hem de bizim açımızdan sıkıntı oldu. Biz de belli miktarda maske stoku yaptık, elimizde ürünler var. Fakat satın aldığımız maskeleri iade etme, satma şansımız yok. Maskeler personelimizce kullanılabilir, vatandaşa ücretsizde dağıtılabiliriz. Ama neyin ne olacağı ile ilgili tam ve net herhangi bir resmi yazı yok. Bu da herkes için sıkıntıya neden oluyor.” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞIN MASKE İHTİYACININ BİR AN ÖNCE GİDERİLMESİ GEREKİYOR”

Bu yasağın kendilerini kapsayıp kapsamadığı konusunda bilgilendirilmediklerini ve satışa devam edip etmeyecekleri yönünde kararsız kaldıklarını söyleyen diğer bir esnaf Mehmet Selçuk Türk ise şunları söyledi: “Maske satışı yasağını haberlerden öğrendik. Maske yasağı geldiğinden itibaren maske satışı mızı durdurduk. Şu an herhangi bir maske satışımız yoktur. Sağlık Bakanı maske satışını kesinlikle yasak olduğunu söyledi. İki gündür hiç maske satmıyoruz. Bu soruna biz çözüm bulunmasını istiyoruz. Vatandaşın maske ihtiyacının bir an önce giderilmesi gerekiyor.” İLKHA

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *