image

İlk etapta kadın derneklerinin öncülüğünde yemek sektörüne giren kadınlar kısa sürede büyük başarı elde etti. Sac ekmeği olarak adlandırılan gözleme, Batman'da kadınların en önemli geçim kaynaklarından biri haline geldi. Her geçen gün sayıları artarak adeta yeni bir sektör haline gelen gözleme salonlarında 15-70 yaş arası yaklaşık bin kadın istihdam ediliyor. Batman'da daha önce sadece tarlada iş bulabildiklerini belirten kadınlar, sac ekmeği, tandır ekmeği ve yörede yapılan börek çeşitlerinin piyasada tüketiminin artması ile artık yemek sektöründe de kolayca iş bulduklarını ifade ediyorlar.

Batman'ın Çarşı Mahallesi'nde oturan Naime Batman sokaklarında bir sektör haline gelen gözlemcilik 7 sen 70 her kesimden bayanın çalıştığı ev ekonomilerine katkı sağladığı bir sektör.

Sabah erken saatlerde açılan gözleme dükkanlarında iş yerine giden işçiler ve evlerinde kahvaltı da gözleme tercih eden ailelerin uğrak mekanları haline geldi çeşitlerine göre her bütçeye uygun olan gözlemeler günün her saatinde her kesimsen insanların rağbet ettiği bir iş alanı olarak yerini tutuyor. Kardelen Mahallesinde bulunan gözleme sanı işletmecisi Metin usta Kebap ve ızgara Salonun yanında gözleme yaparak mahalleliye uygun fiyatta kebap ve her çeşit gözleme hizmeti sunarak iki bayana iş imkanı sağlıyor.

Sac ekmeğinin kadınlar için umut olduğunu belirten Usta , "Yörede mesleki eğitim oranı düşük. Kadınlarda bu sayı çok daha az. Bine yakın kadın bu sac ekmeği salonları sayesinde ekmek yiyor. Ancak bütün kadınlar sac ekmeği yaparak geçimini sağlayamaz. Salon sayısı 400'yi geçti. Kent nüfusu bunu kaldırmaz. Bu nedenle kadınlara yönelik mesleki kurslara ağırlık verilmeli ve kadınların başka mesleklerde de çalışmasına imkân sağlanmalı." dedi.

Batman'da kamu kuruluşlarının dışında bin 500'ün üzerinde kadın kurduğu iş yerinde ya da başkasının yanında çalışarak, gelir elde ediyor. AHMET KÖLGE

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *