image

Batman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından İl Kültür Merkezi konferans salonunda birinci basamakta görev yapan sağlık çalışanları ile çocuk hekimlerine yönelik 'Doğumsal Kalp Hastalıklarına Yaklaşım' konulu seminer düzenlendi.

Türk-İtalyan Kalp Vakfı tarafından Batman'da yürütülen proje kapsamında Prof. Dr. Türkan Ertuğrul ve Prof. Dr. Nizamettin Toprak tarafından verilen 'Doğumsal Kalp Hastalıklarına Yaklaşım' konulu seminer, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu'nun açılış konuşmasıyla başladı.

Yürütülen kalp damar projesiyle ilgili kısa bir bilgilendirmenin ardından Pamukçu, sürdürülen sağlık çalışmalarına da değindi.

Sağlıklı yaşam tarzını destekleyen ortamların sağlanması gerektiğini belirten Pamukçu, "Toplumlar sağlıklı yaşam tarzını destekleyen ortamlar sağlıyorsa örneğin sigara içmeyen, sağlıklı beslenen ve düzenli fiziksel aktivitenin teşvik edilmesi ile önlenebilir ölüm ve kalp damar hastalıklarından kaynaklanan hastalık ve diğer önemli kronik hastalıklar önlenebilir." dedi.

"Hastalık oluşmadan toplumda farkındalık yaratmalı"

Prof. Dr. Türkan Ertuğrul ve Prof. Dr. Nizamettin Toprak tarafından birinci basamakta doğumsal kalp hastalıklarına yaklaşım ile üfürümü olan çocukların ne zaman nereye sevk edilmesi gerektiğine vurgu yapılarak kalp damar hastalıkları oluşmadan toplumda farkındalığın oluşturulması gerektiği anlatıldı.

Aile hekimlerinin bireylere; sigaranın bırakılması, fiziksel aktivite teşviki, sağlıklı ve dengeli beslenme önerilerinde bulunmalarıyla kalp damar hastalıklarının önüne geçilebileceği ifade edildi. (İLKHA)

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *