image

Batman Belediyesi, dün Yaşar Kemal Park Ormanı’nda hoyratça kestiği ve büyük tepkilere neden olan yaklaşık 170 yetişkin ağaç ile ilgili bugün bir basın toplantısı düzenledi.

Belediye toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısına; Batman Belediye Başkanı Mehmet Demir ve Songül Korkmaz ile yerel ve ulusal basın mensupları katıldı.

Burada belediye yetkilileri tarafından yapılan açıklamada adeta bir acı itirafta bulunuldu. Ağaç kesiminin iç acıtıcı olduğunu, bunun böyle olmasını istemediklerini aktaran yetkililer, ağaç kesimiyle ilgili üzüntülerini dile getirdiler.

Yaşar Kemal Park Ormanı’ndaki ağaçların uzun bir süre susuz kalmalarından ötürü köklerinin derine indiğini ve bu yüzden ağaçları kesmek zorunda kaldıklarını belirten belediye yetkilileri, ormandaki ağaçların susuz bırakıldıklarını kendi ağızlarıyla itiraf etmiş oldular.

Burada düzenlenen basın açıklamasını okuyan Songül Korkmaz, Yaşar Kemal Park Ormanı’ndaki bazı ağaçların, projelerinin çalışmaları sırasında yol açma, aydınlatma ve diğer alanlara ait işlemler yapılırken zarar gördüğünü söyledi.

Korkmaz, “Çalışmalar esnasında yapılan ağaç söküm işlemleri partimizin ve yerel yönetim anlayışımızın ekolojik paradigması açısından ve halkımızın hassasiyetleri ölçüsünde kabul edilebilir değildir. Sorumluluk tamamen bizimdir. Yaşananlar tüm kurullarımızla tartışılmış, yapılanın yanlış olduğu ve bir an önce telafi edileceği ortak kararlaşmamız olmuştur. Bu çerçevede yaşananlardan dolayı çok üzgün olduğumuzu ve gelecekte çok daha hassas, duyarlı ve partimizin ekoloji paradigmasına bağlı olarak çalışacağımızı Batman kamuoyu ve çevre örgütleriyle paylaşmak isteriz.” Dedi.     

Ağaçların susuz bırakıldığını itiraf etti

Ağaç kıyımıyla ilgili acı itirafta bulunan Korkmaz, “Çalışmalar esnasında zarar gören ağaçlarla ilgili Park Bahçe Müdürlüğümüz tarafından inceleme başlatılmıştır. Mevcut alanda 15,20 ve 25 yaşları arasında 76 adet İran Çamı, 30 adet Kokar (Aylantus) Ağaç bulunmaktadır. Çalışmanın yapıldığı alanda bulunan ağaçların susuz ortamda yetişmelerinden kaynaklı olarak köklerinin çok derine inmesi ve sık dikimden kaynaklı çok uzun boy yaparak gövdenin ince kalmasından dolayı nakil durumunda yaşama şanslarının çok düşük olması ön görülerek nakil çalışması uygun görülmemiştir.” ifadelerini kullandı.

Belediyenin ağaç kıyımına yönelik STK’lardan, çevrecilerden ve vatandaşlardan tepkiler gelmeye devam ediyor.

Ağaç Kıyımları Cılız Gündeme Geldi

Ancak hatırlanacağı üzere 2013 yılında gezi parkı olaylarında, yerinden sökülen ağaçlar bahane edilerek Türkiye’yi ateş çemberine eviren zihniyet bugün on misli ağaç kıyımları ile cılız gündeme gelirken, ülke gündeminde çok ciddi bir gündem oluşturmaması ise dikkat çekti.  AHMET KÖLGE

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *