image

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alkayış,  ÖSYM'den yapılan duyuruya göre, 2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih işlemleri, 23 Temmuz 2019 tarihinde başlayacağını söyledi.

23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında ÖSYM'ye tercih işlemi yapılacağını söyleyen Alkayış, "Ağustos'un birinci ya da ikinci haftasında yerleştirme sonuçları açıklanır. 19-21 Ağustos'ta Elektronik kayıtlar, 19-23 Ağustos'ta ise kesin kayıtlar yapılacak." dedi.

LİSANS VE ÖN LİSANS PROGRAMLARI TERCİHİ İÇİN ADAYLAR EN AZ KAÇ PUAN ALMALILAR?

Alkayış, "Ön Lisans programları tercihi için birinci oturum (TYT Puanı) puanı 150 ve üzeri olmalıdır. Lisans programları tercihi için ikinci oturum (AYT) puanı ise 180 ve üzeri olmalıdır. Özel yetenek için TYT'de en az 150 puan ve üstü almak gerekir. Bu yıldan itibaren özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için adayların TYT puanının en düşük 300 bininci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

"ÖNCEKİ YILLARA ORANLA BU YIL, ÖSYM'YE TERCİH BİLDİRİM SÜRESİ DAHA KISADIR"

Daha önceki yıllara oranla bu yıl, ÖSYM'ye tercih bildirim süresi daha kısa olduğunu dile getiren Alkayış, "Bu nedenle tercih yapacak adayların şimdiden meslekler konusunda ciddi araştırmalar yaparak, bölüm ve programlar hakkında bilgi edinmeleri gerekir. Aksi takdirde kısa bir tercih sürecinde, yani bir haftalık zaman diliminde ilgili araştırmaları yapmak için yeterli değil. Çünkü her yıl üniversite sınavında çok iyi bir puana ve başarı sırasına sahip olmasına rağmen yeterli bir araştırma yapamayıp yanlış tercih listesiyle üniversiteye yerleşemeyen adaylarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu yıl da öyle bir tablonun olmaması adına şimdiden bu tür araştırmalara zaman ayırmak gerekir." dedi.

 "2019 YKS TERCİHLERİ YAPILIRKEN BAŞARI SIRALARININ MAKAS ARALIĞI GENİŞ TUTULMALIDIR"

Alkayış, "Çünkü geçen yıl YKS'nin ilk yılı olduğu için bazı lisans ve ön lisans programlarının başarı sıralarında ciddi değişkenlikler ortaya çıktı. Ancak bu yıl tercihler döneminde aynı değişkenlikleri beklemek doğru değildir. Dolayısıyla bu yıl tercih listesi hazırlanırken başarı sırasının makas aralığı geniş tutulmalı. Üniversite tercihi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu ise öncelikle adayın en çok istediği meslek olmalıdır. Çünkü adayın istediği meslek kişilik özelliklerine uygun olduğunda, onu hem rahatlatacak, hem de mutlu edecektir. Ancak bazı mesleklerin önemi teknolojik gelişmelerle kayboluyor ya da ihtiyaçlar çerçevesinde popülerliğini yitiriyor. Bu nedenle meslekleri daha iyi tanımak adına; mesleğin gerektirdiği kişisel özellikler ve yetenekler nelerdir? Mesleğin öğrenim süresi kaç yıldır? Mezun olduktan sonra iş imkânları nelerdir? Çalışma ortamı ve koşulları nasıl? gibi soruların cevabı çok iyi araştırmalı. AHMET KÖLGE

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *