image

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, ilerleyen günlerde pek çok üründe fiyat düşüşleri beklendiğini aktardı. Sera ürünü patlıcan ve salatalıkta bolluğa dikkati çekerek, üretim bölgesinde 1,5 liradan başlayan kilogram fiyatlarının, halde 2,5-3 lira olduğunu belirtti. Soğan ve patatesin daha uygun olacağını belirten Tavşan, yeni mahsul ile birçok sebze ve meyvenin fiyatının düşeceğini söyledi. Konu ile ilgili gazetemize konuşan Batmanlı halciler ise bu fiyat düşüşünün geçici olacağını mahsulden sonra fiyatların tekrar yükseleceğini belirttiler. Fiyatların sürekli düşük kalması için çiftçilere ciddi destek verilmesi gerektiğini belirten halciler, bu fiyatların düzeltilebileceğini ifade ettiler.

“FİYATLAR BİR SÜRELİĞİNE DÜŞECEK”

Fiyatların mahsul bitene kadar uygun olacağını belirten 35 senelik komisyoncu Murat Savun, “Yeni mahsul ile birlikte sebze ve meyve fiyatlarına bir indirim geleceği doğru fakat bu indirim kalıcı olmayacak. Yani yeni mahsul bitince, üretimde bir gelişme yaşanmadığı takdirde fiyatlar yine yükselecek. Bu yüzden biz kalıcı çözümler istiyoruz. Yani en büyük çiftçiye destek değil, her çiftçiye destek verilmesi gerektiğini söylüyoruz. Sunulan çözümler kalıcı olmadığı vakit insanlar kendilerini kandırılmış gibi hissederler ve esnafa güvenleri kalmaz.” İfadelerini kulandı.

“KALICI ÇÖZÜM ŞART”

Fiyatlarda kalıcı çözümlerin şart olduğunu belirten 30 senelik komisyoncu Necdet Aydar, “Özelikle son 1 buçuk senedir insanlar ekonomik krizden dolayı geçimini yapmakta zorlanıyor. Birde meyve sebze fiyatları yükselince işler sarpa sardı. Önümüzdeki ay yeni mahsulden dolayı fiyatların düşeceği doğru fakat sürekli düşük fiyatta kalmayacak maalesef. Yeni mahsul azaldıkça fiyatlar yine yükselecek. Bu yüzden kalıcı çözümler üretilmeli, ülkemizde her sebze veya meyvenin üretimi devam etmeli. Devlet büyük çiftçilere bulunduğu destekle beraber çiftçileri yönlendirmeli. Ayrıca küçük büyük demeden bütün çiftçiler desteklenmeli. Ancak o şekilde fiyatlar yükselmez ve vatandaş rahat bir nefes alır.” Şeklinde konuştu. ŞEVKİ ASLAN                    

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *