image

HÜDA PAR tarafından yapılan dış gündem değerlendirmesinde, Sudan'daki darbenin ardından halkın askeri yönetime olan tepkisinin dikkate alınması gerektiğine dikkat çekti. Değerlendirmede, "İslam dünyası; ülkeleri her anlamda gerileten, korku ve baskının hâkim olduğu askeri darbe süreçlerinden artık tamamen arındırılmalıdır." denildi.

Gündem değerlendirmesinde ayrıca Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin sivilleri hedef alan saldırılarına, Türkiye - Rusya 8. Üst Düzey İşbirliği Toplantısına, ABD'nin İran Devrim Muhafızları ordusunu "terör örgütleri" listesine almasına ve işgal rejimi başbakanının Yahudi yerleşim birimlerinin olduğu bölgeyi "ilhak" edeceği yönündeki açıklamalarına ilişkin önemli görüşlere yer verildi.

 Sudan'daki yaşam koşullarını protesto etmek amacıyla aralık ayından bu yana devam eden gösterilerin askeri darbe ile sonuçlandığı ve 30 yıldır ülkeyi yöneten Ömer el Beşir'in ev hapsine alındığı anımsatıldı.

Değerlendirmede, "Askeri darbeyle iktidara gelen Ömer el Beşir'in devrilmesiyle ülkede yeniden askeri oligarşi hakim oldu. İki kez iç savaş tecrübesi yaşayan ülkenin yeniden bu sürece sürüklenmemesi için siyasetin acilen sivil geçiş yönetimine teslimi gerekmektedir. Zira Sudan, askeri darbenin ekonomik ve siyasi bedelini uzun yıllardır ödemektedir." denildi. HABER MERKEZİ                   

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *