image

"5 Nisan Avukatlar Günü" münasebetiyle Batman Barosu Başkanı Abdülhamit Çakan, yönettim kurulu üyeleriyle birlikte Batman Baro Başkanlığı binasında basın açıklaması yaptı.

Çağdaş hukuk devletinin, insanın insan olmasından ileri gelen, temel insan hak ve özgürlüklerine dayandığını belirten Çakan, çağdaş evrensel ilkeler çerçevesinde temel insan hak ve özgürlüklerini güvenceye alan, yasama ve yürütme gücünü hukuki olma açısından denetleyen ve bu denetleme ile devlete hukuk devleti özelliği kazandıran gücün yargı olduğuna işaret etti.

Yargının üstlendiği dengenin sağlanması için olmazsa olmaz ilkenin yargının bağımsız ve tarafsız olması olduğunu söyleyen Çakan, "Bağımsız ve tarafsız yargı ile hak ve adaletin gerçekleştirilmesinin zorunlu unsurlarından iddia ve karar mekanizması ile avukatlar tarafından yerine getirilen bağımsız, eşit ve güçlü savunmadır. İnsanlık tarihinin her döneminde yargılamalar, mahkemeler ve hâkimler var olmuştur, ancak adil bir yargılama ancak güçlü savunmanın olabildiği yer ve zamanlarda mümkün olabilmiştir. Savunma makamı olan avukatın olmadığı ya da yeterli derecede önem verilmediği, bağımsız, güçlü, etkili olmadığı sistem ve yönetimlerde hak, hukuk, adalet, adil yargılanma ve hukuk devletinden söz edilemez. Bu nedenle çağdaş hukuk düzenlemeleri ile günümüzde hayatımızı yakından etkileyen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ilkeleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında savunma ve avukat önemli bir yer tutar." diye konuştu.

Çakan; hâkim, savcı, avukat eşitliğinin sağlanamaması, yargılama ve yargı sisteminin kurulamamasından dolayı avukatların yargıda yeterince etkili olamadığını kaydetti.

Çakan konuşmasına şöyle devam etti: "Çeşitli nedenlerle yıllardır olağan hukuk ilkelerinde gösterilen sapmaların bir an önce sonlandırılması ve evrensel hukuk devletinin gereklerinin yerine getirilmesini talep etmekte ve bağımsız yargı ve bağımsız savunma ile hukuk devletine ulaşmaya yönelik hareket ve söylemlerimizi sürdüreceğiz. Avukat, hâkim, savcı arasındaki dış görüntü itibariyle eşitsizlik, hâkim ve savcıların kamu gücüne dayanarak avukatlardan ve halktan kendilerini soyutlamaları, kendilerini kapılar arkasına kapatarak görüşme kabul etmemeleri, adalete olan inancı zedelemektedir. Kolluk güçlerinin adaletin ve yargının asli unsuru olan avukatları dışlayıcı tavır ve davranışları devam etmekte, avukatın dolayısı ile bağımsız savunmanın yargının bir kurucu unsuru olduğu gerçeğini halen içselleştirememektedirler."

Hızla artan hukuk fakülteleri ve bu fakültelerdeki eğitim kalitesizliği ile avukat unvanının sınavsız ve çok kolay elde edilmesinin de avukatlık mesleğinin niteliğinin düşmesi sonucunu doğurduğunu aktaran Çakan, "Bunun için de savunma ve yargının güçlendirilmesi için başta avukatlık sınavı olmak üzere gerekli adımların ivedilikle atılması gelmektedir. Bağımsız yargı ve savunma ile demokratik hukuk devletine inanan ve savunan bir baro olarak, savunma hakkına saygının sağlandığı, mesleğimizin onur ve saygınlığının korunduğu, adil ve demokratik bir toplum dileğiyle tüm meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlarız." ifadelerini kullandı. MEHMET EMİN URAZ

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *