image

Batman’da işsizlik oranlarının diğer illere göre iki kat olduğunu söyleyen Ortaç, “İşsizliğin bölgemiz açısından daha da ciddi oranlarda olduğunu düşünüyoruz. Özellikle doğu ve güney doğu bölgesi, özelde ilimizi baz alacak olursak TRC-3 bölgesi yani Batman, Siirt, Mardin Türkiye ortalamalarının neredeyse 2 katı olan bir işsizlik söz konusu. Genç nüfusta yüzde 50’nin üzerinde bir işsizlik ile karşı karşıyayız.” Dedi.

İşsizliğin temel nedeninin imalata ve üretime dayalı bir sanayinin olmaması olduğunu belirten Ortaç, “Bu işsizliğin temel nedeni imalata ve üretime dayalı bir sanayimizin olmaması, hep tüketime dayalı bir ticaretimiz var. Bu konuda hükümetin mutlak suretle elini taşın altına koyması gerekiyor, ilimizde sanayi bölgesi var fakat fabrikaların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.” Dedi.

Hükümetin üretimde öncü olması gerektiğini vurgulayan Ortaç, “ Hükümetin işsizliği azaltacak tedbirler geliştirmesi lazım. Özel sektör yatırım yapmaya çekiniyorsa ilk başta hükümet yatırım yapacak ki, özel sektör cesaret alsın. Veya özel sektörün yatırım yapmasını sağlayacak çok cazip tedbirler, öneriler getirmesi lazım. Şuanda iş gücünden yüzde 15 oranında bir stopaj kesintisi var, yüzde 27,5 oranında bir sigorta prim kesintisi var. İşverenin yükünün arttıran bu kesintilerin bir nebze olsa dahi azaltılması gerekiyor. Hükümetin bu konuda yatırım teşvik uygulaması fakat çok fazla yürürlüğe giremiyor.” İfadelerini kullandı.

Ortaç, “Hükümet bazı pansuman tedbirler uyguluyor genelde, yada İş-Kur, Dicle Kalkınma Ajansı, KOSGEB gibi kurumlarla küçük ve orta ölçekli işletmelere kredi sağlama yönü ile kolaylıklar sağlanıyor. Fakat bu yaptığı tedbirler genelde geçici yani kalıcı bir çözüm olmuyor. Kalıcı bir çözüm olması için mutlak suretle bölgemizde üretime ve imalata dayalı sanayinin gelişmesi lazım. Tüketime odaklı bir ticaret ve ekonomi ile işsizliğin önüne geçilmesi söz konusu değil. Yatırımcıyı bölgeye çekilebilmesi lazım çok cazip öneri ve teşvikler getirilmesi lazım ki, yatırımcılar gelebilsin. Neredeyse büyükşehir statüsündeki ilimizde gençlerin yüzde 60’ının işsiz olması çok acı bir durum.” Dedi.

 MEHMET EMİN URAZ

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *