image

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 19 Şubat 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak ilaç zam oranını yüzde 26.4 olarak açıkladı. Konu ile ilgili gazetemize konuşan eczacı ve vatandaşlar bu oranın oldukça yüksek olduğunu düşürülmesi gerektiğini aktardılar. Ayrıca muayene ücretlerinin de çok sıkıntı yaşattığını belirten eczacı ve vatandaşlar bu ücretlerinde bir defada alınması gerektiğini söylediler. Ayrıca zamdan sonra ülkede bulunmayan bazı ilaçlarında geri alınabileceğini belirten eczacılar vatandaşın aradığı ilaçları zamlı bir şekilde alabileceğini ifade ettiler.

“ZAM ORANI DÜŞÜRÜLMELİ”

Zam oranının oldukça yüksek olduğunu belirten Hüseyin Güneş, “Biz zaten ilaç sıkıntısı yaşıyoruz, müşterilerimize derdimizi anlatamıyoruz. Vatandaş ilaç yok dediğimizde eczacılarda nasıl ilaç olmaz diye tepkiler alıyoruz. Bu zamdan sonra 20 liraya verdiğimiz ilacı, 25-30 liraya vermek durumda kalacağız, müşteride 2 gün önce 20 liraya aldığı ilca 30 lira vermek istemiyor. Biz bu durumu hastalara izah edemeyeceğiz, yüzde 26 zam oranını da düşürebildikleri kadar düşürmeleri gerekiyor. Çünkü insanlarda zaten alım gücü yok birde piyasada olmayan ilaçlarda var, insanlar gittikçe daha fazla sıkıntıya giriyor. Ayrıca bu zam bazı ilaçların geri gelmesine de yardımcı olacaktır diye düşünüyoruz.” dedi.

“MUAYENE ÜCRETLERİ HEM VATANDAŞI HEMZE BİZİ SIKINTIYA KOYUYOR”

İlaç fiyatları kadar muayene ücretlerinin de sıkıntılı olduğunu belirten Erhan Gök, “Şuanda en büyük sıkıntı ilaçları temin etmek, bu zamdan sonra vatandaşın ihtiyacı olan ve piyasada olmayan ilaçların tekrar piyasaya gireceğini düşünüyorum. Bizim istediğimizde vatandaşın ihtiyacı olan ilacı temin edebilmektir. Zaten en uygun ilaç veren ülke Türkiye, vatandaş bu fiyata alıştığı için bu zam onlara yüksek gelebilir. Vatandaşın en büyük sıkıntısı ilaç ücretlerinden çok muayene parası, biz artık ilaç paralarını hastadan almayı, muayene ücretlerinin peşine düşmüşüz. Bunu da devletin düzene sokması gerekiyor, yani biz eczacılar devletin muhasebeci gibi bir durumda kalıyoruz. Hastalar, hastaneye gittiği zaman orada muayene ücreti alınırsa hiçbir sıkıntı kalmaz.” İfadelerini kulandı.

“BU KADAR ZAM ÇOK FAZLA”

Zammın çok fazla olduğunu belirten Hakan Bilir, “zaten piyasa ilaç bulmakta sıkıntı çekiyorduk, şimdi bulsak dahi zamlı fiyata almak zorunda kalacağız. Bu kadar zammı tek seferde yapılması biraz fazla bence, yetkililerin bu zam oranını düşürmesi gerekiyor. Bu dönemde insanlarda zaten alım gücü yok birde sağlık için yaptığı harcamalar fazlalaşırsa nasıl geçinilir bilemiyoruz.” Şeklinde konuştu.

RECEP FIRAT

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *