image

Batman merkeze bağlı 800 nüfuslu Recepler (Receba) köyü sakinleri, Kürtçe ismiyle (xar û pêrê) yani misket (bilye) oyununu oynayarak bir geleneği yaşatıyorlar.
Her geçen gün değişen dünya ve gelişen teknoloji ile toplumumuzda bazı örf ve adetler ile oyunlar unutulmaya yüz tutmuşsa da Recepler köy sakinleri asırlardan bu yana gelen misket oyununu oynayarak geleneği devam ettiriyorlar.
Özellikle güneşli havalarda köy meydanında gruplar halinde çocuklar, yaşlılar ve özellikle gençler misket oynayarak geleneklerini sürdürüyorlar.
Daha önceleri birçok köyde oynanan misket oyunu gelişen teknoloji ile bitme aşamasına geldi. Ancak yüzyılların geleneği babalarının ve atalarının oynadığı oyunu terk etmeyen köylüler, köy meydanında ve sokaklarında misket oynamanın keyfini yaşıyorlar.
Oynadıkları misketleri kendileri ham taşları oyarak yapıp misket haline getiren köylülerden neredeyse herkesin cebinde en az bir misket bulunuyor.
Köy sakinleri, hem atalarından gelen asırlık geleneği sürdürdüklerini ve hem de misket oynamanın keyfini yaşadıklarını söylediler. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *